Rastu pritisci na Srbiju, albanski interes se predstavlja kao kompromis, prete "velikom Albanijom" da bi iznudili priznanje

27.01.2021

08:03 >> 12:11

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da je pred Srbijom težak period

Rastu pritisci na Srbiju, albanski interes se predstavlja kao kompromis, prete "velikom Albanijom" da bi iznudili priznanje
Copyright Profimedia

Pretnje Ramuša Haradinaja stvaranjem “velike Albanije” i navodna rešenja za postizanje kompromisa Beograda i Prištine, koja predlažu međunarodni faktori, zapravo su sve glasniji pritisci zapadnih sila na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da je pred Srbijom težak period.

– Haradinaj očekuje da bude izabran za predsednika tzv. Kosova. I onda će izaći sa idejom o “velikoj Albaniji”, i onda će nam tražiti da priznamo Kosovo, i to ne samo oni već i stranci. Predstoji nam teško proleće, leto i jesen. Ali, borićemo se – kazao je Vučić.

I dok predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj najavljuje referendum za ujedinjenje s Albanijom ukoliko Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, izveštaj Međunarodne krizne grupe o nastavku dijaloga Beograda i Prištine donosi tri navodne mogućnosti za postizanje kompromisa.

“Prva mogućnost za kompromis se zasniva na “nagrađivanju” Srbije, koja bi dobila donatorsku podršku za razvoj i članstvo u EU kao nagradu za priznavanje nezavisnosti Kosova. Druga bi bila ta da Srbija prizna nezavisnost Kosova u zamenu za stvaranje novih autonomnih zona za kosovske Srbe i Albance u Srbiji. I treća opcija bi bila razmena teritorija, kao što je predviđeno nacrtom sporazuma iz 2018. godine”, kaže se u izveštaju MKZ.

pročitajte još

Kako za 24sedam kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, sve te tri opcije su lažni kompromis.

– Sva tri rešenja su u interesu albanske strane. To je manipulacija jer se njihov interes predstavlja kao kompromis, a mi ako to ne prihvatimo treba da se plašimo nečeg većeg, a to je “velika Albanija”. Ako stvarno žele kompromis, onda bi trebalo da ponude nešto, jer ovo je zahtev za kapitulaciju Srbije – navodi Anđelković.

Sagovornik dodaje da Ramuš Haradinaj sve radi uz podršku zapadnih centara moći.

– Oni nikad ne rade samostalno… bilo uz podršku zapadnih zemalja, bilo nekih struktura moći, ali to je svakako pritisak na Srbiju. Pokušavaju da nam nametnu krivicu da će “velika Albanija” biti stvorena jer mi nismo priznali Kosovo – ocenjuje Anđelković.

On dodaje da će se dijalog Beograda i Prištine najverovatnije nastaviti, ali da neće dati rezultate, jer druga strana očekuje kapitulaciju Srbije, a mi na nju nismo spremni.

Deo Evrope koji se zalaže za to da Srbija prizna Kosovo oseća se ojačano izborom Bajdena za predsednika SAD i sada traži nova sredstva pritisaka da se taj cilj postigne, kaže za “Novosti” bivši ambasador u Beču i Berlinu Milovan Božinović.

– Neće oni doći u Beograd i otvoreno izneti svoja uslovljavanja, već će sve umotati u oblik “prijateljskog saveta” kojim bi nam se skrenula pažnja da je “velika Albanija” moguća. Reći će da oni ne mogu da joj se suprotstave, što znači da “neće” – ocenjuje Božinović.

pročitajte još

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović smatra da Zapad još nije spreman da prekomponuje Balkan po nacionalnom princpipu, te da bi realizacija projekta “velike Albanije” bila otvaranje Pandorine kutije.

– Ako bi oni otvoreno podržali fuziju Kosova i Albanije, onda bi to značilo preokret u prilazu Zapadnom Balkanu. Zato mislim da će se idejom “velike Albanije” samo igrati, tako da se Srbija uznemiri ili zaplaši, sa namerom da u toj brizi bude nepažljiva prema samoj sebi. Jer kada bi se to ujedinjenje dozvolilo, usledili bi slični zahtevi iz Republike Srpske, od muslimana iz Crne Gore i Srbije koji bi možda hteli da se ujedine sa muslimanima u BiH i slično – smatra Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike