Ambasador SAD u Prištini: Američki vojnici nisu ginuli da bi se stvorila "velika Albanija"

26.01.2021

12:10 >> 13:23

0

Autor: J.B.O.

Reagovao na izjavu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja

Ambasador SAD u Prištini: Američki vojnici nisu ginuli da bi se stvorila "velika Albanija"
Copyright Filip Kosnet, Printscreen/YouTube

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da njegov stav o pridruživanju Albaniji ostaje nepromenjen i da se američki vojnici nisu borili da bi se stvorila “velika Albanija”.

Ovako je reagovao na izjavu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koji je najavio mogućnost održavanja referenduma o ujedinjenju sa Albanijom ukoliko Kosovo ne napravi napredak na putu ka EU.

– Američki vojnici se nisu borili, a neki od njih su i umirali, da bi se stvorila “velika Srbija” ili “velika Albanija” na Balkanu. Kosovo ima koristi od toga što je multietničko, multiversko, i priče o “velikoj Albaniji” ili “velikoj Srbiji” na Balkanu bili bi predaja i neuspeh i mislim da to nije odgovor na probleme zemalja i regiona – rekao je Kosnet.

Da podsetimo, Ramuš Haradinaj je prošle nedelje izjavio da će tzv. Kosovo ići na referendum za pripajanje Albaniji.

Pročitajte još:

Haradinaj je tokom predstavljanja izbornog programa rekao da tzv. Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da reše mnoga otvorena pitanja.

– Doći će dan kada će novi američki predsednik ili novi nemački kancelar morati da se izjasne o tome šta će reći Kosovu 2024, 2025. ili 2026. godine.  Očekujte da učinimo nešto. Niti smo prihvatili niti ostavili zamrznuti sukob, niti smo prihvatili da nas razdvajaju, ali ćemo ići na referendum za ujedinjenje sa Albanijom, upamtite ovo – kazao je Haradinaj.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike