Rusija žestoko reagovala na Haradinajeve provokacije: Priča o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije ugrožava Balkan

22.01.2021

19:21 >> 19:52

0

Autor: M. I.

Takav rečnik političkih ucena je nedopustiv, poručuju iz Rusije

Rusija žestoko reagovala na Haradinajeve provokacije: Priča o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije ugrožava Balkan
Copyright Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prokomentarisalo je izjavu predsednika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja o referendumu za ujediunjenje sa Albanijom saopštivši da je reč o provokaciji zasnovanoj na velikoalbanskoj ideologiji koja direktno ugrožava teritorijalnu celovitost balkanskih država.

Prema navodima zvanične Moskve, takve političke ucene su nedopustive, a jedino dugoročno i održivo rešenje može biti doneto isključivo za pregovaračkim stolom uz strogo poštovanje međunarodnih normi u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, piše Sputnjik.

– Pre neki dan je jedan od najkontroverznijih kosovskih političara i bivši komandant takozvane OVK Ramuš Haradinaj izjavio da ima nameru da izdejstvuje referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom ako ta samoproglašena država ne bude primljena u EU i ukoliko međunarodne organizacije i zvanični Beograd ne priznaju njenu nezavisnost. Takav rečnik političkih ucena je nedopustiv, a upravo tako i treba tumačiti izjavu Haradinaja koji sa takvom lakoćom predlaže proizvoljno precrtavanje granica na Balkanu – navodi se u sapoštenju.

Pročitajte još:

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje i da po ovom pitanju nije usledila nikakva reakcija Evropske unije iako je Brisel od strane Generalne skupštine UN dobio mandat da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, a samim tim i da „brine o tome da takve radikalne jednostrane inicijative ostanu bez ikakve perspektive“.

Podsetimo, Haradinaj je tokom predstavljanja izbornog programa rekao da takozvano Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da reše mnoga otvorena pitanja, te je najavio referendum za ujedinjenje s Albanijom.

Na to se oglasila i Srbija, a predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je stvaranje velike Albanije pretnja i Srbiji i regionu i Evropi i svetu, ali da na pretnju ne treba uzvraćati pretnjom. On je rekao da bi voleo da je čuo više reakcija o tome iz Vašingtona i iz Brisela i mnogih drugih centara moći u svetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike