Izborna trka na Kosovu: U nedelju se bira 120 poslanika, pred njima je težak zadatak

13.02.2021

22:00 >> 00:44

0

Srpska zajednica može da računa na deset mesta u parlamentu

Izborna trka na Kosovu: U nedelju se bira 120 poslanika, pred njima je težak zadatak
Copyright Profimedia

Večeras se završava kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, zakazane za 14. februar, i od ponoći će vladati izborna tišina, prenose kosovski mediji.

Pravo glasa, prema podacima CIK, ima 1.794.862 birača, 143.006 glasača manje nego na izborima 6. oktobra 2019. godine.

V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani pozvala je danas građane, video porukom objavljenom na Fejsbuku, da u nedelju izađu na birališta.

Kada 120 izabranih poslanika bude selo u klupe Skupštine Kosova, jedan od najtežih zadataka biće izbor predsednika Kosova, jer je za njega potrebna ne prosta, već dvotrećinska većina. Ako izbor bude neuspešan, skupština se raspušta.

Profimedia

Dosadašnji predsednik Kosova Hašim Tači pred Međunarodnim sudom u Hagu odgovara na optužbe za zločine u vreme kada je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova. Dužnost predsednika, do izbora novog, preuzela je predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani.

pročitajte još

Srpska zajednica može da računa na deset mesta u parlamentu, koliko i preostale nealbanske zajednice zajedno, a pobednik izbora u srpskoj zajednici postaje i deo buduće vladajuće koalicije na Kosovu.

Pored Srpske liste, na ovim izborima za glasove Srba na Kosovu, bore se Srpski demokratski savez, koji predvodi nekadašnji kosovski ministar Slaviša Petković i Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak, na čijem je čelu Milan Dabić, koji je nedavno ušao u politiku.

To što je kosovska Centralna izborna komisija, pred parlamentarne izbore, smanjila broj birača za više od 145.000 na teritoriji Kosova, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste pozvao je zbog toga sve Srbe, i one koji žive na prostoru Kosmeta i raseljene, u centralnoj Srbiji, da u nedelju izađu na glasanje.

Profimedia

Prethodni vanredni izbori održani su oktobra 2019. godine, nakon što je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera. Na tim izborima pobedu je odnela stranka Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je u dogovoru sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) postao premijer. Posle samo nekoliko meseci vlasti partneri su ga srušili. Premijer nove koalicije postao je Avdulah Hoti iz DSK. Ustavni sud je, međutim, presudio da je glas jednog poslanika koji je podržao vladu nelegitiman – pa je krajem 2020. i ta vlada pala i izbori su raspisani.

Tako će buduća vlada, koja bude formirana posle nedeljnih izbora, biti treća u poslednjih godinu i po.

Ko god u nedelju 14. februara bude dobio većinu i bude formirao novu vladu, imaće težak zadatak, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga, izbor predsednika u Skupštini.

Samoopredeljenje je za naslednika Hašima Tačija kandidovalo Vjosu Osmani.

Na glasačkom listiću naći će se 28 lista – 21 stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa. Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratska inicijativa – NISMA Fatmira Ljimaja, koji su deo prethodne vladajuće većine, zatim Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Demokratska partija Kosova Envera Hodžaja, Partija balista i Fjala, tri liste koje se nadmeću za glasove Srba: Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak, Srpski demokratski savez, Srpska lista, bošnjačke liste: Koalicija Vakat, Socijaldemokratska unija, Ujedinjena zajednica, Nova demokratska stranka, Naša inicijativa, liste romske zajednice: Partija ujedinjenih Roma, Napredna stranka kosovskih Roma, Romska inicijativa i Kosovska nova romska partija, Aškalijske stranke: Partija Aškalija za integraciju, Demokratska partija Aškalija Kosova i Aškalijska partija za integraciju, Goranske partije: Koalicija Zajedno i Jedinstvena goranska partija, zatim partije turske zajednice: Kosovska demokratska turska partija, Nova stranka turskog pokreta, kao i egipćanske partije: Nova demokratska inicijativa Kosova i Liberalna partija Egipćana.

Za 120 poslaničkih mesta takmiči se ukupno 1.079 kandidata.

Na predstojećim izborima, Kurtijevo “Samoopredeljenje” je veliki favorit. Tako pokazuju istraživanja, ali iznenađenja su moguća.

pročitajte još

Analitičari ne očekuju probleme prilikom formiranja buduće vlade, ali će problema, možda biti pri izboru predsednika, jer za to treba više od proste većine u parlamentu. Očekuje se da će tražiti partnere u DPK Envera Hodžaja.

Prethodnu kampanju, bez sumnje, obeležile su “pretnje” pripajanjem Prištine Tirani, odnosno stvaranjem takozvane “velike Albanije” i sve to ako Beograd ne prizna nezavisnost. Domaći, ali i međunarodni faktori ove najave ocenili su kao pogrešne i samo kao deo borbe za glasove, a ne kao deo politike koja će biti i sprovedena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike