"Promenio stranu" pa odlučio da poene pred izbore skuplja napadima na Vučića: Detalji atentata u hotelu "Kraun plaza"

12.03.2021

08:06 >> 09:40

0

Predsednik Srbije u obraćanju javnosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ocenio je da mnogima smeta što Srbija napreduje najbolje u regionu

"Promenio stranu" pa odlučio da poene pred izbore skuplja napadima na Vučića: Detalji atentata u hotelu "Kraun plaza"
Copyright printscreen Youtube/ ilustracija 24sedam

Osnivač i predsednik Narodnog pokreta, crnogorski biznismen Miodrag Davidović Daka optužio je predsednika Srbije da je jedan od nalogodavaca pokušaja atentata na njega (Davidovića) i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija u Beogradu decembra 2019. godine.

On ničime nije potkrepio ovu optužbu, a sramne tvrdnje odbacio je i episkop Joanikije koji je juče saopštio da predsednik Vučić ne stoji iza tog napada, već da su tadašnje vlasti Crne Gore naručile atentat.

Miodrag Davidović Daka, Youtube printscreen

Predsednik Srbije u obraćanju javnosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ocenio je da mnogima smeta što Srbija napreduje najbolje u regionu.

-Nervoza je velika, on mora da pomogne Milu Đukanoviću. Hvala vladiki Joanikiju koji je reagovao i rekao da ja nemam nikakve veze sa pokušajem atentata na Daku Davidovića i njega, izjavio je sinoć Vučić.

episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Youtube printscreen

Te večeri 10. decembra 2019. godine, oko 21 čas, Davidović je sa episkopom Joanikijem sedeo u kafiću, na međuspratu hotela “Kraun plaza” na Novom Beogradu.

Nešto posle 20 časova kroz prozor hotela, jednim metkom, najverovatnije ispaljenim iz snajpera, Davidović je ranjen u ruku, dok je episkop Joanikije ostao nepovređen.

Youtube printscreen

-Dobro smo prošli obojica, Bogu hvala. Ja nisam povređen, ali jeste lakše Miodrag, i očekujem od nadležnih organa Srbije da do kraja rasvetle ovaj nemio događaj, poručio je tada episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

pročitajte još

Iako do danas događaj nije rasvetljen u potpunosti, postojale su dve verzije, prema jednoj da je meta bio Davidović, a prema drugoj da je na nišanu, zapravo, bio episkop Joanikije.

Policija je iste večeri u Ulici Omladinskih brigada našla i zapaljen automobil “reno” u kojem je zatečena i snajperska puška, te se pretpostavlja da je atentator tim automobilom pobegao i zapalio ga kako bi uništio tragove.

Davidović je bio pogođen u levu ruku, a u istragu su se uključili i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Odmah je bilo jasno da je reč o organizovanom napadu, te da su ga izveli profesionalci.

Odmah posle uviđaja policija je uradila rekonstrukciju da bi utvrdila odakle je pucano na metu. Istraga je ukazala da je metak ispaljen sa razdaljine od oko 60 metara, kao i da je snajperista bio u ravni prvog sprata zgrade.

Ranjeni Davidović, nikšićki biznismen, poznat je kao ktitor i donator Srpske pravoslavne crkve. Nekoliko godina ranije tadašnji patrijarh Irinej odlikovao ga je Ordenom Svetog Save prvog stepena, a od mitropolita Amfilohija dobio je Orden Svetog kralja Milutina za doprinos u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore.

Ovo, inače, nije bio prvi napad na Davidovića. Njega su 2008.godine, dok je trčao na trim-stazi ispod brda Trebjesa, metalnim šipkama napala dvojica maskiranih napadača, koji su ga čekali u žbunju. Davidović se od udaraca onesvestio na stazi, a našao ga je policajac koji je takođe džogirao tuda.

Operativna saznanja ukazivala su da je nalog stigao iz Crne Gore. Davidović je, naime, bio poznat kao protivnik režima Mila Đukanovića, te da podržava i finansira opoziciju. Otud se verovalo da je pozadina atentata politička.

Na to su ukazala i saznanja tokom kasnije istrage da je na osnovu baznih stanica mobilnih telefona, locirano nekoliko crnogorskih državljana iz kriminalnog miljea, u blizini hotela Kraun Plaza, u momentu pucnjave na Davidovića i vladiku Joanikija. Te osobe, navodili su mediji tada, bile su pod posebnom obradom, pa policija ne veruje u slučajnost da su se našle u blizini mesta gde je pokušan atentat na vladiku Joanikija i Davidovića.

pročitajte još

Pred izbore u Nikšiću, zakazane za 14. mart, Davidović, osnivač “Narodnog pokreta”, optužio je predsednika Srbije i da se ustremio protiv njega i njegove partije, dok sa druge strane u Crnoj Gori vlada uverenje da se Davidović okrenuo ka DPS-u Mila Đukanovića, a protiv prosrpski orijentisanog Demokratskog fronta i njegovih lidera Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike