Gde je i šta radi Nebojša Stefanović dok cela Srbija traži njegovu smenu? Šta li rade njegovi dojučerašnji saborci?

18.05.2021

18:01 >> 18:18

0

Autor: 24sedam

Nebojša Stefanović svima nama duguje odgovore na mnoga pitanja

Gde je i šta radi Nebojša Stefanović dok cela Srbija traži njegovu smenu? Šta li rade njegovi dojučerašnji saborci?
Copyright Tanjug/Sava Radovanovic

Dok se u javnosti sve više govori o vezama Nebojše Stefanovića sa klanom Veljka Belivuka, nekadašnji ministar policije se već mesecima ne oglašava na tu temu iako čak i njegovi dojučerasnji podređeni iz MUP-a svedoče da nisu ništa mogli da rade bez njega. Za Stefanovića je izgleda sve drugo važnije od odgovora na pitanje kakav je bio njegov odnos sa najmonstruoznijom kriminalnom grupom u Srbiji.

Govori o svemu samo ne o Belivuku

Tako je na primer, umesto da izađe u javnost i objasni veze sa Belivukom, Stefanović pre četiri dana odlučio da uručuje priznanja i pohvale medicinskim tehničarima Vojnomedicinske akademije.

– Svi vi koji ste se opredelili za poziv medicinskog tehničara, znate da je to mnogo više od posla. To je briga o nečijem životu – rekao je Stefanović tom prilikom.

Nebojša Stefanović/Printscreen

Umesto toga, mogao je da kaže ko se brinuo o životima žrtava Belivukovog klana, koje su ubijane na način koji se može uporediti samo sa ustaškim zločinima u Jasenovcu i ostalim stratištima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Da bude sasvim jasno, lekari i medicinski tehničari u Srbiji su, tokom epidemije koronavirusa dali nemerljiv doprinos u borbi protiv te bolesti i svakako zaslužuju priznanja. Ali, Nebojša Stefanović svima nama duguje odgovore na mnoga pitanja. Samo jedno od njih je: ko je dozvolio da u 21. veku Srbijom hara klan koji ljudima odseca glave i čekićem lomi zglobove i lobanje? Korektno bi bilo da nam nekadašnji ministar policije odgovori na to, umesto što se krije iza lekara i medicinskih radnika i njihove herojske borbe protiv korone.

Ko predstavlja Srbiju?

Stefanović je i danas imao važnijeg posla od otkrivanja njegovih veza sa Belivukom. On se danas sastao sa direktorom za evroatlantsku bezbednost u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Hogan-Hernom.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Kao što znamo, mediji su već pisali da su Stefanovićevi odnosi sa nekim stranim strukturama prevazilazile legalne diplomatske okvire. Ali, čak i ako to ostavimo po strani, logično je pitanje da li našu državu u odnosu sa predstavnicima stranih država treba da predstavlja neko ko se dovodi u vezu sa kriminalnim klanom koji je počinio najmonstruoznija ubistva.

Svi napuštaju brod koji tone

Svima je jasno da Stefanović planira da se „izvuče“ i „opere“ od svih afera. Pitanje je samo kako. Pomoć medija pod kontrolom Dragana Đilasa nije bila od velike koristi. Serija tekstova kojima se branio nekadašnji ministar policije doživela je krah, jer je svima jasno da je nemoguće odbraniti neodbranjivo.

pročitajte još:

Plan da privuče deo SNS na svoju stranu takođe je propao. Podsetimo, nakon što je to učinilo većina beogradskih i odbora širom Srbije, juče su i opštinski odbori Srpske napredne stranke Кosova i Metohije održali sastanke na kojima je doneta jednoglasna odluka da se od rukovodećih organa stranke zahteva hitna smena Nebojše Stefanovića sa svih stranačkih i državnih funkcija.

Što je još gore za nekadašnjeg ministra policije, upravo su njegovi kadrovi prvi potrčali da glasaju protv njega. Jedan od njih je Milosav Miličković, koji je u vreme mandata Nebojše Stefanovića bio državni sekretar u MUP-u i poznat kao njegov potrčko. Isto je uradio i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, takođe Stefanovićev kadar.

Da „ljubav“ sa nekadašnim prvim čovekom MUP-a puca, pokazao je i Damir Handanović koji se ranije privatno i na društvenim mrežama hvalio bliskim odnosima sa Stefanovićem. Na jednoj od fotografija na njegovom Instagram profilu čak je napisao i da su „prijatelji za ceo život“. To prijateljstvo je očigledno završilo nešto ranije, s obzirom da je Handanović obrisao sve fotografije sa nekadašnjim ministrom policije.

Printscreen

Stefanovićevi ljudi očigledno misle da preko noći mogu da izbrišu veze sa svojim šefom i operu svoje biografije od brojnih afera. Ako imaju barem malo časti Nebojšini kadrovi ne bi trebalo da mu sude, već svi zajedno da odu sa njim.

Printscreen

Da li Dragomir Petronijević (koji se takođe hvalio fotografijama sa Nebojšom) misli da će mu se zaboraviti sve afere, kumstvo sa proizvođačima konoplje i druga nedela. On je inače bio poznat po tome što je ljudima pretio poznanstvom sa Stefanovićem. Da li će svog šefa sada svi saradnici sa ove slike zaboraviti ili će tako “pošteni” glasati i za svoju smenu jer bez saradnika se sve to nije moglo uraditi?

Printscreen

Ne treba zaboraviti ni Slavka Gaka, kojem je jedina referenca bilo poznanstvo sa nekadašnjim ministrom policije, pa je svaki problem rešavao tako što je pretio tim poznanstvom sa Stefanovićem koga je do juče većina medija nazivala “slinom”, “ćoravim uvlakačem”, “šefom narko klana”… Kako kažu izvori, Gak je često vadio telefon i pokazivao privatne fotografije sa Stefanovićem, kako bi sagovornicima pokazao da je moćan i važan.

Stefanovićev brod koji tone očigledno svi napuštaju. Ostaje da se vidi na koju kartu će sada da zaigra nekadašnji ministar policije. Da li je to otvorena podrška nekih stranih centara moći? Sigurno je samo da neće još dugo moći da izbegava suočavanje sa sudom javnosti, jer je očigledno da se njegove pozicije ruše kao kula od karata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike