Signal da SAD hoće da se više angažuju oko kosovskog pitanja? Veton Suroi ulazi u dijalog

26.05.2021

05:18 >> 05:28

0

Suroi je rekao da je postignut dogovor sa kosovskom vladom i da je formiran pregovarački tim

Signal da SAD hoće da se više angažuju oko kosovskog pitanja? Veton Suroi ulazi u dijalog
Copyright Wikimedia

Publicista i novinar Veton Suroi najavio je da će biti spoljni savetnik pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom.

Suroi je rekao da je postignut dogovor sa kosovskom vladom i da je formiran pregovarački tim, prenosi Klan Kosova.

“Moja posvećenost je u svojstvu spoljnog savetnika za potrebe pregovaračkog procesa. Stojim na raspolaganju vladi za potrebe pregovaračkog procesa, u ovom slučaju potpredsedniku vlade Besniku Bisljimiju, koji je angažovan po ovom pitanju”, naveo je Suroi.

Tim savetnika, kako je dodao, nema izvršno učešće, već savetuje na zahtev premijera i zamenika premijera, razmatra teme i izazove.

Njegovo ime spominje se u dokumentu “Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom” koji je pisao predsednik SAD Džozef Bajden. Sadržaj tog dokumenta procurio je u javnost tokom predsedničke kampanje.

pročitajte još

– Veton Suroi, bivši kosovski političar i pregovarač o nezavisnosti Kosova, rekao je o gospodinu Bajdenu: “On je bio momak u Vašingtonu kojeg smo mogli da pozovemo, čak i ranih devedesetih”, piše u dokumentu.

Može se zaključiti da je upravo on američki adut iz rukava.

Sin je pisca i novinara Reksaija Suroija, bivšeg jugoslovenskog ambasadora u Boliviji, Meksiku i Španiji. Osnivač je najvećeg dnevnog lista na albanskom “Koha Ditore” i nezavisne televizije KTV, kao i stranke ORA. Bio je jedan od političkih lidera Albanaca na Kosovu i učestvovao je u mirovnim pregovorima u Rambujeu (1999) i pregovorima o statusu Kosova u Beču (2005-2007).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike