Nedelja usred srede: Pritisci zbog Kosova, izabran Sinod SPC, vaučerima do vakcinacije mladih

03.06.2021

19:40 >> 06:21

0

Podiže se tenzija pred sastanak u Briselu, a po porukama koje se mogu čuti pred nama su burne dve nedelje

Nedelja usred srede: Pritisci zbog Kosova, izabran Sinod SPC, vaučerima do vakcinacije mladih
Copyright Profimedia/Ata images

Za dve nedelje očekuje se susret predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu. Poruke koje kosovski zvaničnici ovih dana šalju ne daju nadu da su spremni na kompromis, a na dijalog je ove nedelje došao da podstakne i američki predstavnik.

Protekle nedelje održan je i Sveti arhijerejski sabor. Izabran je Sinod, imenovane su i vladike, ali je u javnosti odjeknuo iznenadni dolazak crnogorskog premijera u Patrijaršiju. Umesto, kako je očekivano da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, on je doneo – nemir.

Glavni odbor Srpske napredne stranke doneo je dve već očekivane odluke – Aleksandar Šapić pristupio je toj partiji, dok je bivši ministar policije Nebojša Stefanović ostao bez funkcije šefa beogradskog odbora. Bilo je burno, ali isto tako se bura posle tog sastanka i stišala.

Nezaobilazna korona i ove nedelje je aktuelna. Srećom ne u broju novoobolelih, već u vakcinaciji. Nadležni su uočili da se mladi retko vakcinišu, pa su odlučili da nađu način da ih stimulišu.

Priština ucenjuje, Srbija sprema oštar i snažan odgovor

Amerika je uradila ono što se i očekivalo, pridružila se dijalogu Beograda i Prištine. Ne formalno, ali pred očekivan nastavak pregovora, put Prištine i Beograda uputio se specijalni predstavnik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer. On ističe da je samo podrška specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku i da nije strana u pregovorima.

Nakon susreta sa kosovskim zvaničnicima, Palmer i Lajčak dolaze u Beograd, gde predsednik Vučić ima razgovore sa njima. Kako je najavio predsednik Srbije, reakcija Srbije će biti veoma oštra i snažna po pitanju nepoštovanja međunarodnopravnih ugovora koji su potpisani u prisustvu i pod okriljem EU.

“Kada vas neko satera uz zid morate da pokažete oštrinu i snagu i da kažete da to više ne ide. To da nas Kurti ucenjuje time kako će sa njim da se razgovara i na koji način ćemo mi njega da tretiramo – ja mu unapred kažem – tretiraću da kao svakog predstavnika privremenih prištinskih institucija. Ako Kurti misli da neće da se razgovara o ZSO i da ćemo da razgovaramo o “Republici Kosovo” kao o nečemu što prihvatamo i priznajemo, ne mora da dolazi i ne moraju mene da zovu”, rekao je Vučić.

TANJUG/ RADE PRELIC

Prethodno je Aljbin Kurti izjavio da će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ovog meseca, kako bi razgovarali o predstojećem dijalogu, a ne o nastavku prethodnog dijaloga.

Kurti je, nakon sastanka sa Metjuom Palmerom i Miroslavom Lajčakom, potvrdio da će sredinom juna imati prvi sastanak sa predsednikom Srbije, ali je i naveo da Kosovo ne može imati provincije koje dele građane, pa stoga ne može imati ni ZSO. Palmer je, međutim, u Prištini poručio da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije najavio je da će se u petak obratiti građanima Srbije i pokazati gde je budućnost Srbije i šta je to prošlost.

pročitajte još

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biće održan kako se očekuje 15. juna.

Poseti Palmera i Lajčaka Prištini, pa zatim Beogradu prethodili su brojni pritisci.

Poslednji u nizu je da će Španija, jedna od pet zemalja EU koja nije priznala nezavisnost Kosova, otvoriti kancelariju za vezu u Prištini, što je u odgovoru za 24sedam demantovano iz diplomatskih izvora te zemlje.

Španija je u “igru” ušla odmah nakon što se sve glasnije govori o pritiscima da Grčka, takođe, prizna nezavisnost Kosova.

Svemu ovome prethodili su brojni non-pejperi koji su nudili razna rešenja, a svima je zajednički imenitelj – obostrano priznanje.

Šapić zvanično potpredsednik SNS

Tanjug/Tara Radovanović

U Kombank dvorani održana je Sednica Glavnog odbora SNS, na kojoj je SPAS Aleksandra Šapića formalno postao deo te stranke.

Pre početka same sednice Nebojša Stefanović je podneo ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora stranke.

Prethodnih nedelja opštinski odbori SNS širom Srbije izjašnjavali su se o tome da zatraže ostavku Nebojše Stefanovića, kako sa stranačkih, tako i sa javne funkcije. Razlog za ostavku vide u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i ugrožavanja njegove lične bezbednosti.

Apelacioni sud tzv. Kosova doneo je rešenje kojim se potvrđuje optužnica u slučaju ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Karadžić prebačen u zatvor u Engleskoj

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je iz zatvora u Hagu u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske.

Karadžić je iz Holandije stigao ove nedelje u Veliku Britaniju, gde će služiti ostatak doživotne kazne, preneo je “Dejli mejl”.

Profimedia

U zatvoru na ostrvu Vajt, kazne su služili izuzetno opasni kriminalci, poput londonskih blizanaca Krej (poznati po ubistvima, oružanim pljačkama, reketu…), zatim “jorkširskog trboseka” Pitera Satklifa (serijski ubica) i Jana Brejdija (poznat po ubistvima u močvari, u kojima je stradalo i silovano petoro dece starih od 10 do 17 godina).

Izabrane vladike, Krivokapić podigao buru

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) na zasedanju je izabrao Sinod, koga će činiti patrijarh Porfirije, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

spc.rs

Vladika Joanikije biće novi mitropolit Crnogorsko-primorski. Na čelu Eparhije valjevske biće episkop mohački, vikar episkopa bačkog i iguman manastira Kovilj Isihije.

Prvi čovek Zagrebačko-ljubljanske eparhije nije izabran, i dok se to ne desi partijarh srpski Porfirije, koji je bio na njenom čelu, nastaviće da bude njen administrator.

Episkop Metodije postavljen je na čelo Eparhije budimljansko-nikšićke umesto episkopa Joanikija, a do sada je bio vikarni episkop dioklijski.

Najviše prašine podiglo se kada je, bez zvanične najave, u Beograd, u zgradu Patrijaršije, iz Podgorice stigao crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

24sedam/Profimedia/Tanjug/Sava Radovanovic

Prvobitno je delovalo da je u pitanju dobronamerni potez, da konačno budu spuštene tenzije i da se Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpiše, ali ubrzo je postalo jasno da je Krivokapić u Beograd došao da iznese nove zahteve.

Bio je patrijarh srpski gospodin Porfirije u centru pažnje i zbog čestitke novoizabranom gradonačelniku Zagreba. u kojoj je citirao stihove poznatog kantautora Branimira Džonija Štulića. Ovaj potez naišao je na izuzezno pozitivne komentare javnosti.

Kako privoleti mlade da se vakcinišu

Prijava vakcinisanih građana za takozvanu državnu nagradu od 3.000 dinara je počela, a država će novac početi da uplaćuje odmah nakon isteka roka za prijavu – 15. juna.

Iako je više od dva miliona građana do sada vakcinisano makar prvom dozom, među njima je najmanje mladih između 16 i 30 godina. Jedno od ponuđenih rešenja je da budu stimulisani vaučerima u vrednosti od 50 evra za putovanje.

pročitajte još

Na ovu ideju došla je Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA), koja je to predložila resornim instutucijama. Predlog je da država subvencioniše 30 evra, a turističke agencije 20 evra. Ovi vaučeri bi važili i za putovanja u zemlji i u inostranstvo.

Preostaje nam da vidimo da li će ova odluka biti i doneta i koliko će privući mlade da se zaštite od opakog virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike