Politički manevar i nezabeležen skandal: Šta je Krivokapić hteo, a šta uradio dolaskom na Sabor SPC

29.05.2021

18:12 >> 08:17

0

Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda

Politički manevar i nezabeležen skandal: Šta je Krivokapić hteo, a šta uradio dolaskom na Sabor SPC
Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug/Sava Radovanovic

Dolazak premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića u Beograd i susret sa patrijarhom srpskim Porfirijem iznenadio je javnost.

Prvobitno je delovalo da je u pitanju dobronamerni potez, da konačno budu spuštene tenzije i da se Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpiše, ali ubrzo je postalo jasno da je Krivokapić u Beograd došao da iznese nove zahteve.

Krivokapić se oglasio da je došao u Beograd, u Patrijaršiju SPC da patrijarhu Porfiriju prenese, kako je naveo na Tviteru, “volju naroda da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide Vladiku Joanikija”. Istovremeno je predložio da Temeljni ugovor bude potpisan na Cetinju 30. oktobra na dan upokojenja mitropolita Amfilohija.

Dakle, nije došao u Beograd da potpiše Temeljni ugovor, već da njegovo potpisivanje odloži i povrh svega nametne Saboru SPC koga da izabere na mesto mitropolita crnogorsko-primorskog, što je naišlo na oštre osude.

Patrijarh srpski Porfirije iznenađen odlukom Krivokapića

SPC se oglasila ubrzo posle toga saopštenjem da je njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio 27. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu predsednika Vlade Republike Crne Gore Zdravka Krivokapića, te da su sastanku prisustvovali članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda: Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, Episkop šumadijski g. Jovan; kao i Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

U saopštenju SPC se dodaje da su u prepodnevnim časovima istog dana, predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore usaglasili tekst Temeljnog ugovora. Trebalo je da predsednik vlade Crne Gore dođe u Beograd kako bi sa patrijarhom srpskim svečano i potpisao Temeljni ugovor.

Krivokapić je zaista i došao uveče oko 21 sat u Beograd, ali umesto olovke kojom bi potpisao usaglašeni tekst, doneo je nove zahteve.

-Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti, navodi se u saopštenju SPC.

Dodaje se da je patrijarh srpski Porfirije bio iznenađen činjenicom da premijer Crne Gore neće potpisati Temeljni ugovor, iako je to, zapravo, trebalo da bude jedini razlog njegovog dolaska u Beograd.

-Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim i verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije, zaključuje se u saopštenju i dodaje da ni u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Zahtev Krivokapića politički manevar

Posle neočekivanog poteza crnogorskog premijera, oglasio se i vladika budimljansko-nikšićki Joanikije koji je rekao da je od Krivokapića tražio da potpiše Temeljni ugovor, a ne da se “meša u izbor mitropolita crnogorsko-primorskog”, koji je u isključivoj nadležnosti Svetog arhijerejskog Sabora, čije zasedanje je u toku. On je ocenio i zahtev Krivokapića da ugovor bude potpisan 30. oktobra, apsurdan i svojevrstan politički manevar.

Sveti arhijerejski Sabor SPC nastavio je danas zasedanje, a kako se očekuje sutra bi trebalo da se razmatra izbor novih mitropolita i vladika na upražnjenim mestima. Mediji spekulišu, pozivajući se na izvore bliske Crkvi, da Sabor najverovatnije neće imenovati mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, već će biti produžen mandat administratora patrijarhu Porfiriju. S obzirom na novonastalu situaciju, nepotpisivanjem Temeljnog ugovora SPC sa Crnom Gorom, najverovatnije će i imenovanje mitropolita crnogorsko-primorskog biti odloženo.

Krivokapić pokušao da iskoristi vladiku Joanikija

Istoričar Aleksandar Raković smatra da crnogorski premijer Zdravko Krivokapić nema nameru da potpiše Temeljni ugovor države Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom čak i sa izvesnim ustupcima na koje je SPC pristala, te njegov dolazak u Beograd ocenio kao “nezabeleženi skandal”.

“Krivokapić i njegovo okruženje su smatrali da će Temeljni ugovor biti osnivački akt tzv. ”Pravoslavne crkve u Crnoj Gori” kao izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve”, naveo je Raković, inače veoma dobro upućen u odnose SPC i Crne Gore, dodaje Tanjug.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Prema rečima Rakovića, to se nije dogodilo jer je Sveti arhijerski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta 2021. doneo odluku da je izričito ime eparhija u Crnoj Gori isključivo Srpska pravoslavna crkva.

Krivokapić je, kaže, mislio da može da ucenjuje Srpsku pravoslavnu crkvu izborom mitropolita crnogorsko-primorskog, a ukoliko se ta ucena ostvari, da onda ispostavi novu ucenu da Temeljni ugovor potpiše mitropolit crnogorsko-primorski, a ne patrijarh srpski. Dodaje da je na taj način Krivokapić za svoje paracrkvene namere pokušao da zloupotrebi vladiku Joanikija, koji čvrsto stoji uz odluku Sinoda da Temeljni ugovor izmedu Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpiše srpski patrijarh Porfirije”, naveo je Raković u izjavi za Tanjug.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike