Ne biraju sredstva: Nikad jača kampanja da Srbija prizna Kosovo, pod pritiskom prijateljske zemlje

01.06.2021

06:24 >> 08:29

0

Poslednji u nizu pritisaka je vest da će Španija otvoriti kancelariju za vezu u Prištini, što je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje demantovalo

Ne biraju sredstva: Nikad jača kampanja da Srbija prizna Kosovo, pod pritiskom prijateljske zemlje
Copyright Profimedia

Vest prištinskih medija da će Španija, jedna od pet zemalja EU koja nije priznala nezavisnost Kosova, otvoriti kancelariju za vezu u Prištini, poslednji je u nizu pritisaka na Beograd i celokupnu javnost.

Trebalo bi da ovakve vesti ostave utisak da nam i prijatelji okreću leđa. Ako popuštaju jači od nas, to bi trebalo da bude signal srpskim vlastima da je trenutak da popustimo i mi.

Ovu vest, Ministarstvo spoljnih poslova Španije je demantovalo, naglasivši da ta zemlja ostaje pri svom stavu sve dok Beograd i Priština ne nađu zajedničko, obostrano prihvatljivo rešenje. A Španija je u “igru” ušla odmah nakon što se sve glasnije govori o pritiscima da Grčka, takođe, prizna nezavisnost Kosova.

Naši prijatelji nas uveravaju da odluku neće promeniti, ali oni, za razliku od Španije, jesu otvorili u Prištini kancelariju za vezu.

SAD sve otvorenije posreduju u dijalogu

Svemu ovome prethodili su brojni non-pejperi koji su nudili razna rešenja, a svima je zajednički imenitelj – obostrano priznanje.

Sve prisutnije su i Sjedinjene Američke Države u nastojanjima da se pitanje Kosova što pre reši.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, u poseti su Prištini. Očekuje se da će Lajčak i Palmer danas održati konferenciju za novinare, nakon sastanaka sa prištnskim zvaničnicima, kao i Srpskom listom. Sama poseta veruje se, u vezi je sa napretkom dijaloga i organizacijom nove runde razgovora na najvišem nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Sastanak je planiran za 14. ili 15. jun u Briselu.

Glavna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević ocenila je povodom posete Palmera i Lajčaka Prištini da će združena američko-evropska inicijativa insistirati na tome da dijalog bude prioritet i da se sastanak na visokom političkom nivou održi do letnje pauze, odnosno do sredine juna. “To je ono što analitičari primećuju, da suštinski nema vremena za čekanje, da Beograd i Priština moraju da sednu da razgovaraju”, kaže Lazarević za Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je rekao da pritisak na Srbiju raste, ali da nema veze samo sa zahtevom da Beograd prizna Kosovo, već je cilj da se Srbija zaustavi u ekonomskom rastu.

„Potrebno je Srbiju doterati uza zid, da bude u teškoj situaciji zbog njihovih geopolitičkih interesa”, rekao je predsednik Vučić i ocenio da je sve to deo velikih i sve ozbiljnihih pritisaka koji su očekivani, te da je reč o očigledno koordinisanoj akciji.

On je kazao da se vidi narastajući pritisak SAD i EU da se dođe do rešenja, a za njih je rešenje uvek priznanje i dodao i da je ideja da tzv. Kosovo uđe u NATO, ako ne bude moglo u Ujedinjene nacije, još jedan način da se vrši ozbiljan pritisak na Srbiju po pitanju KiM.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da će Rusija i Kina, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, na kraju morati da se uključe u rešavanje kosovskog pitanja. „Videli ste da postoji jedna opšta inflacija različitih ideja kada je reč o Kosovu i Metohiji, non-pejpera i svega ostaloga. Jedna konstanta će sigurno ostati, a to je da će se i dalje vršiti pritisak na Srbiju da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kroz tu formulaciju tzv. međusobnog priznanja, što je za nas apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Dačić koji boravi u poseti Rusiji za Sputnjik.

pročitajte još
” pozicija=”left”]

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike