Pansion za monstrume: Vejkfild, zatvor u koji je na izdržavanje kazne prebačen Radovan Karadžić

28.05.2021

06:38 >> 10:32

0

Ovaj zatvor Srbi ne pamte po dobru

Pansion za monstrume: Vejkfild, zatvor u koji je na izdržavanje kazne prebačen Radovan Karadžić
Copyright Profimedia

Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, prebačen je u Englesku na služenje doživotne kazne zatvora, tvrdi Darko Mladić, sin nekadašnjeg generala Vojske RS Ratka Mladića.

On je prebačen u zatvor Vejkfild u Zapadnom Jorkširu, pošto je predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio prigovor odbrane Radovana Karadžića na odluku o izdržavanju kazne doživotnog zatvora u Velikoj Britaniji, objavio je na Tviteru jedan od članova njegovog pravnog tima advokat Piter Robinson.

Mladić je, gostujući na televiziji Hepi, rekao da je Karadžić prebačen u sredu u Englesku, navodi se na sajtu te televizije.

pročitajte još

Ovaj zatvor Srbi ne pamte po dobru. General Radislav Krstić služio je u njemu kaznu zatvora od 35 godina zbog učestvovanja u ubistvu bosanskih muslimana 1995. godine. Trojica osuđenika, muslimana, 7. maja 2010. godine pokušala su da ga ubiju u njegovoj ćeliji, tako što su hteli da mu prerežu vrat. S teškim povredama i posekotinama na vratu, Krstić je srećom preživeo, posle čega je prebačen u zatvor u Poljskoj. Trojica napadača osuđena su, a već su i u tom trenutku služili doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva. On je kasnije  dobio odštetu od 50.000 funti.

Porodica Radovana Karadžića s pravom strahuje zbog činjenice da je nekadašnji predsednik Republike Srpske ugrožen.

Kako se može videti na zvaničnom sajtu britanske vlade, u odeljku posvećenom opisu upravo ovom zatvoru, piše da se brine o bezbednosti, ali i obrazovanju zatvorenika.

Profimedia

-Svaka osoba ima pravo da se u Vejkfildu oseća sigurno, navodi se na zvaničnom sajtu.

Dodaje se da će svaki zatvorenik, po dolasku, razgovarati sa stručnim licem koje će proveriti kako se oseća i njegovo zdravstveno stanje. Dodaju da će svaka primedba biti proverena i rešena.

Profimedia

U Vejkfildu kaznu služi do 750 muškaraca, raspoređenih u 4 jedinice, svaka sa do 180 ljudi u jednokrevetnim sobama, jer svaki zatvorenik ima zasebnu ćeliju.

Na raspolaganju, u zavisnosti od težine dela za koji služe kaznu, imaju televizor, zatvor poseduje teretanu.

Profimedia

Zatvorenici imaju pristup i obrazovanju, te mogu da uče engleski ili matematiku, a omogućeni su im i brojni kursevi. Mogu i da rade u kuhinji, krojačnici, biblioteci…

Za razliku od zvaničnog izveštaja, neformalno ovaj zatvor je nazvan “Pansion za monstrume” zbog velikog broja visoko rizičnih seksualnih prestupnika i ubica. Zatvor prate brojne optužbe za zlostavljanje zatvorenika, kao i za nepružanje adekvatne zdravstvene nege.

U njemu zatvorenici po pravilu služe dugogodišnje i doživotne kazne za serijska ubistva, silovanja, terorizam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike