Anđelković: Posle upliva SAD u dijalog, Srbija treba da traži vraćanje pregovora pod okrilje SB UN

01.06.2021

18:37 >> 18:39

0

Dodaje da će se pritisci nastaviti na Srbiju, ali i na zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova

Anđelković: Posle upliva SAD u dijalog, Srbija treba da traži vraćanje pregovora pod okrilje SB UN
Copyright Profimedia/Pixabay

“Na mala vrata” Sjedinjene Američke Države uplivale su u dijalog Beograda i Prištine.

Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekratara zadužen za Zapadni Balkan u Prištini je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, gde se sastao sa kosovskim zvaničnicima.

pročitajte još

On je na konferenciji za novinare rekao da SAD nije strana u dijalogu, već parner koji ima za cilj unapređenje odnosa dve strane. Istakao je da bi stranke trebalo po strani da ostave događaje iz prošlosti, a EU da otvori put za članstvo obe strane. Dodao je da je glavni cilj SAD unapređenje evropske i evroatlantske integracije Beograda i Prištine.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da će Rusija i Kina, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, na kraju morati da se uključe u rešavanje kosovskog pitanja.

– Za sada se dijalog nastavlja u Briselu, ali će naravno konačnu verifikaciju svega toga, ako uopšte dođe do bilo kakvih pomaka, morati da da Savet bezbednosti UN, tako da na kraju će sve te države koje se pominju morati da budu uključene u konačnu verifikaciju tog sporazuma, navodi Dačić.

Prema najavama, susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, trebalo bi da bude organizovan već polovinom maja u Briselu. Zapadu se očigledno žuri da rešenje bude nađeno, pa su i pritisci učestali i sve jači.

Ali, više na Beograd nego na Prištinu, primetno je.

“Dijalog je proces koji ima makar dve strane, a tu je i posrednik. Jasno je da se Amerika uključila u proces koji zvanično vodi Brisel. Sada je na Srbiji da se postavi prema novim pregovaračima. Imalo bi smisla zatražiti vraćanje dijaloga pod pokroviteljstvo Saveta bezbednosti UN, dakle da dođe do uključivanja Kine i Rusije”, poručuje u izjavi za 24sedam politički analitičar Dragomir Anđelković.

pročitajte još

On napominje da bi se time Beograd sigurno zamerio EU i Briselu, pa i Americi, ali da treba da insistira na vraćanju procesa pregovaranja pod okrilje SB UN.

“Mi možemo zvanično da zatražimo da se taj proces vrati u okvire UN, čime bismo revoltirali Zapad, ali ako Zapad otvoreno ide protiv interesa naše zemlje, zašto bismo mi prihvatali njihove uslove. Dobro bi bilo da Srbija nagovesti tu mogućnost, jer nije u redu da oni toliko budu pristrasni na našu štetu”, pojašnjava Anđelković u izjavi za 24sedam.

Dodaje da će se pritisci nastaviti na Srbiju, ali i na zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Pritisci će se nastaviti. Španija neće da podlegne, a Grčke vlasti bi možda i podlegle, ali javnost to ne bi prihvatila. Oni u Kosovu vide Kipar, zaključuje Anđelković.

Podsećanja radi, Atina je otvorila Kancelariju za vezu u Prištini, a njeno Ministarstvo potvrdilo je da se stav zvanične Atine nije promenio te da neće priznati nezavisnost Kosova. Prištinski mediji juče su objavili da Španija, navodno, otvara takođe Kancelariju za vezu u Prištini, ali je diplomatski izvor potvrdio i za naš portal da ta vest nije tačna, te da Španija čvrsto stoji pri stavu da neće priznati nezavisnost, odnosno da će poštovati rezultat dijaloga Beograda i Prištine.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike