Od pretresanja monahinje i hapšenja do prebijanja dečaka i povratnika: Dokle više teror nad Srbima?!

15.07.2021

05:25 >> 07:20

0

Zabrane ulaska srpskim zvaničnicima, ali i vernicima na KiM, uvrede, pretnje i protesti zbog liturgije u Prištini, samo su bili prethodnica svemu što je usle

Od pretresanja monahinje i hapšenja do prebijanja dečaka i povratnika: Dokle više teror nad Srbima?!
Copyright Printscreen/Kosovoonline/Twitter

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je nedavno da na Kosovu i Metohiji ne postoje međuetnički problemi. Očigledno da nije obavešten o incidentima i napadima na Srbe koji se dešavaju svakodnevno.

Zabrane ulaska srpskim zvaničnicima, ali i vernicima na KiM, uvrede, pretnje i protesti zbog liturgije u Prištini, samo su bili prethodnica svemu što je usledilo već tokom jula.

Samo dan nakon skidanja i paljenja zastave Srpske pravoslavne crkve, na bilbordu između Gračanice i Lapljeg Sela osvanuli su ispisani grafiti “UČK”.

Na Vidovdan je zabeležen incident kada je kosovska policija pretresala monahinju, te uhapsila Ristu Jovanovića na Gazimestanu. Potom je ukradena i spaljena zastava SPC koja se vijorila na ulazu u Gračanicu. To je, očigledno, bio tek uvod.

Prebijen mali Nikola (1. jul)

Dečak Nikola Perić (13) pretučen je u selu Gojbulja nadomak Vučitrna, posle čega je proveo dva dana na lečenju u Severnoj Mitrovici.

Nikola Perić, Printscreen/Kosovoonline

– Igrao sam fudbal sa braćom i drugarima kada su prišli neki dečaci i napali me bez ikakvog razloga. Počeli su da me udaraju, a kada sam krenuo da bežim, sustigli su me i oborili na zemlju. Onda su me udarali i šutirali po glavi, telu, pokidali su mi i zlatni lanac na kojem je bio krstić i gazili su ga po zemlji. Nisam mogao da vidim ko me je tačno napao – rekao je tada Nikola.

pročitajte još

Meštani ovaj napad tumače kao pritisak da se Srbi isele iz Gojbulje, ali poručuju da će se boriti, ali otići neće.

Izbušene gume prijatelju Dragice Gašić u Đakovici (8. jul)

Dragica Gašić i Vuksan Gojković, Kosovo onlajn

Prilikom posete jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici Dragici Gašić, Vuksanu Gojkoviću su izbušene gume i skinute novopazarske tablice na automobilu. Gojković pomaže Dragici u nameri da nastavi svoj život u rodnom gradu, nakon više od 20 godina raseljeništva.

Prethodno je Dragica doživela brojne neprijatnosti, pretnje, pa čak i zabranu da u obližnjoj prodavnici kupuje makar i hleb, a opština pokušava i da je iseli iz stana.

pročitajte još

Prefarban putokaz kod Gračanice (11. jul)

Tabla, kojom se iz pravca Gnjilana obeležava ulaz u Gračanicu je prefarbana, dok je na drugoj tabli za izlaz crni sprej nanet samo preko natpisa na srpskom jeziku.

RTV Gračanica printscreen

Natpis „Gračanica“ prefarban je na mestu koje je veoma blizu onom gde je pre nekoliko meseci postavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UČK” na ulazu u Kišnicu, gde u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica.

Prebijen Ranko Bacić (12. jul)

Nepoznati napadači pretukli su u Klini Ranka Bacića, starog 67 godina, koji je sa povredama lica i ruku hitno prebačen u bolnicu u Peći.

Ranko Bacić, Twitter printscreen

Identitet napadača nije poznat, osim što se zna da su u pitanju četvorica mladića.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike