Užasne scene iz Gračanice: Ukradena zastava SPC, sada je i spaljena! (VIDEO)

30.06.2021

18:03 >> 19:02

0

Autor: A. B.

Povodom krađe ranije danas oglasila se i Kancelarija za KiM

Užasne scene iz Gračanice: Ukradena zastava SPC, sada je i spaljena! (VIDEO)
Copyright Printscreen / Youtube / KosovoOnline

Nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve, koja se vijorila iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica.

Zastava je odneta u noći između 28. i 29. juna, a nakon što je slučaj prijavljen policiji, pojavio se snimak kako se ista pali na nepoznatoj lokaciji.

– Reč je o zastavi koja je skinuta sa ulaza u manastir. Ovaj najnoviji incident pokazuje povećani stepen ugroženosti verskih prava i sloboda i uopšte bezbednosti objekata SPC na Kosovu i Metohiji. Zastava SPC je srpska trobojka sa znakom krsta i četiri ocila što je regulisano Ustavom SPC. Ovaj simbol potiče još iz ranih hrišćanskih vremena i simbolizuje Hrista kao cara nad carevima. Eparhija raškoprizrenska prijavila je ovaj incident policiji uz zahtev da se manastir dodatno obezbedi – saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Povodom krađe ranije danas oglasila se i Kancelarija za KiM:

– U punom jeku antisrpske kampanje od strane albanskih ekstremista na prostoru Kosova i Metohije svedočimo novom incidentu. Nepoznati počinioci skinuli su trobojku Srpske pravoslavne crkve i polomili jarbol kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica.

Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom „velike Albanije“ gazi trobojku. Ovaj čin direktan je napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM.

Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve. Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana.

Nakon što je njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira. Nad srpskim narodom i i pravoslavnim verskim objektima na KiM sprovodi se serija agresivnih napada i organizovanog nasilja, a posebno se intenzivira prilikom obeležavanja velikih praznika.

Sa jedne strane imamo slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, maltretiranje Srba od strane kosovske policije, a samo zato što su se uputili na Gazimestan da obeleže Vidovdan, oduzimanje srpskih zastava, majica sa srpskim simbolima, pretresanje monahinje i hapšenje mladića koji se tom činu usprotivio, dok sa druge strane imamo predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije.

Od početka godine dogodilo se ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji – ističe Kancelarija KiM.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike