Selaković pravo u centar: Festival Mirdita u Beogradu, na Vidovdan, je više od provokacije, iživljavanje koje ne smemo dozvoliti da se održi

17.06.2024

17:05

0

Festival je, kako je naglasio, samo karika u nizu lanca koji za cilj ima potpuno identitetsko prekrajanje, reviziju onoga što Kosovo i Metohija jeste

Selaković pravo u centar: Festival Mirdita u Beogradu, na Vidovdan, je više od provokacije, iživljavanje koje ne smemo dozvoliti da se održi
Nikola Selaković - Copyright Ministarstvo odbrane i vojske Srbije/ATAImages

Ministar kulture Nikola Selaković ocenio je danas da organizacija festivala "Mirdita, dobar dan" na Vidovdan predstavlja više od provokacije i naglasio da je apsolutno uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na najsvetiji praznik, ne treba ni da se podrži, ni da se održi.

Festival je, kako je naglasio, samo karika u nizu lanca koji za cilj ima potpuno identitetsko prekrajanje, reviziju onoga što Kosovo i Metohija jeste.

- Kada se možete suočiti sa tim da su u stanju da za manastir Visoki Dečani, koji nije samo sakralni objekat, ne samo objekat duhovnog, visokoumetničkog kvaliteta, već na prvom mestu mauzolej, grobnica šefa srpske države, kralja Stefana Dečanskog mogu da pričaju da ne pripada srpskoj kulturi, možete misliti šta će nam raditi sa svim ostalim - rekao je Selaković.

Ministar je naglasio da povrh svega, doći u Beograd na Vidovdan znači sprovoditi vrstu kvazi kulturnog iživljavanja.

- Dakle, nije im dovoljno što nam narod na Kosovu i Metohiji maltretiraju, što ga šikaniraju, što ih progone, što ih ubijaju, nego još hoće da dođu u naš glavni grad, na naš najsvetiji praznik i da nas nateraju, da ih oberučke prihvatimo i budemo sve srećni i zadovoljni zbog toga što nam rade. To je svojevrsni mazohizam, mogu slobodno da kažem i apsolutno sam uveren da tako nešto u Beogradu, a pogotovo na Vidovdan, ne treba ni da se podrži, ni da se održi - rekao je Selaković.

Ocenio je da organizacija takozvanog festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu i to na Vidovdan ne predstavlja samo provokaciju, već nešto što manifestuje uopšte odnos albanske, prištinske vrhuške prema onome što je srpska kultura. Podsećajući da je patrijarhu Profiriju pre više od mesec i po zabranjen ulazak na KiM gde je krenuo u svoju kuću - u Pećku patrijaršiju - vekovnu kuću poglavara SPC, a glumcu Nenađu Jezdiću da na severu KiM odigra svoju monodramu "Knjiga o Milutinu", Selaković je naglasio da to pokazuje da je kutura postaje ozbiljna žrtva terora Prišitne. 

RINA
 

To, kako je naglasio, pokazuje i da je kultura počela da postaje ozbiljno žrtva onog terora, progona i iživljavanja nad srpskim narodom koji sprovode Aljbin Kurti i čitava njegova grupacija. Ministar je naglasio da Priština svoju politiku zasniva isključivo i jedino na otimačini, na krađi.

- Ranije su to bile kuće, imanja, naša sela, naši gradovi, naše svetinje, sada to postaje i ono što je naša kulturna baština - rekao je Selaković i nagalsio da nije odmet ponoviti činjenicu da na KiM pored rimskih, grčkih, srednjovekovnih srpskih i otomanskih spomenika kulture ne postoji ništa što je albanska kulturna baština.  

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike