"Poštovani partneri, gde to piše?": Vučić brutalno odgovorio američkoj ambasadi u Sarajevu (VIDEO)

11.06.2024

15:50

0

Autor: 24sedam

Predsednik je američkoj ambasadi postavio konkretna pitanja

"Poštovani partneri, gde to piše?": Vučić brutalno odgovorio američkoj ambasadi u Sarajevu (VIDEO)
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na društvenoj mreži X povodom kritike američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora. 

Vučić je rekao da mu je bila interesantna kritika američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpkog sabora, koji je, kako kaže, bio dobro organizovan i održan na radost srpskog naroda.

- Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta da svi u Srbiji i u BiH, i u celom regonu koriste jednu sintagmu, koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi, kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum, nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, iako "duh" tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima" već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH. Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i otkada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima - pitao je predsednik Vučić.

Kako predsednik ističe, članom 3, tačkom tri Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma predviđeno ja da sve državne funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucija BiH pripadaće entitetima.

- A Članom 3. tačka jedan navedene su nadležnosti institucija BiH: spoljna politika, spoljna-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH... Kao što se vidi nigde se ne pominju ni javna imovina ni javna svojina. Te vas molim dragi partneri iz američke ambasade da mi konkretno odgovorite, kako ste došli do zaključka i na osnovi čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH - kazao je Vučić.

Napomenuo je i to da očekuje odgovor, kao što je već pomenuto od strane njih po pitanju suksecije iz 2001. godine

- Odmah ću da vam kažem, nemojte na to da odgovarate jer bi bilo mnogo glupo. Suksecijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ. Tako da, molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanje odgovorite, a to mi je mnogo važno, jer godinu i po dana svi u regionu gubimo po pitanju imovine na koje vi insistirate, i mnogo sam srećan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda, dobru raspravu i uveren sam da ćete mi pružiti odgovor. Dakle, gde to piše? To je moje pitanje i radujem se vašem odgovoru - zaključio je predsednik Srbije. 

Podsetimo, ambasada SAD u Sarajevu rekla je da su zaključci Svesrpskog sabora "napad na Dejtonski sporazum", kao i da Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlanskim institucijama. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike