Lavrov poslao pismo učesnicima Svesrpskog sabora: Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima

08.06.2024

00:21

0

Ministar spoljnih poslova Rusije je naveo da "Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu"

Lavrov poslao pismo učesnicima Svesrpskog sabora:  Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima
Sergej Lavrov - Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo, u koje je Tanjug imao uvid, učesnicima Svesrpskog sabora u Beogradu u kojem je istakao da su Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život.

Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševekovne veze, zajedničke tradicionalne vrednosti, prijateljstvo provereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život - naveo je Lavrov.

On je dodao da se "danas suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da celom svetu nametnu svoja pravila, izvrnu istoriju, usade u svest naše dece tuđe i antihumane postulate".

- Junački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem. Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi - istakao je Lavrov.

Tanjug
 

On je dodao da je "jedinstvo sada važnije nego ikada" i da "je ono upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici - u čuvenoj krilatici 'Samo sloga Srbina spasava'".

- Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susedima - rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je naveo da "Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava".

Novi svetski poredak

- Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svetski poredak - na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa - naveo je Lavrov u pismu upućenom učesnicima sutrašnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu.

Prvi svesrpski sabor počeće sutra u 9.30 Molebanom u Hramu Svetog Save, a manifestaciji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednikom Vlade Republike Srbije Milošem Vučevićem i zvaničnicima najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnicima Srba iz regiona, kao i crkvenim velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve.

Centralno obeležavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" počeće u 17 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike