Besplatan ulaz u ustanove kulture tokom sabora Srbije i Republike Srpske: Evo šta sve možete videti (FOTO)

07.06.2024

13:00

0

Bogat i raznovrstan program u muzejima u Beogradu

Besplatan ulaz u ustanove kulture tokom sabora Srbije i Republike Srpske: Evo šta sve možete videti (FOTO)
Insignije kralja Petra I Karađorđevića - Copyright Promo/Istorijski muzej Srbije

Povodom sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", u naredna tri dana  7, 8. i 9. juna ustanove kulture u prestonici biće otvorene i besplatne za posetioce, najavili su iz Ministarstva kulture.

Promo/Alessandro Lacirasella, ljubaznošću umetnika i Fondacije Pistoleto
"Venera od krpa"

Svi zainteresovani će imati priliku da saznaju kako su živeli Karađorđevići i Obrenovići, upoznaju se sa Teslom, uživaju u delima Paje Jovanovića ili Save Šumanovića, vide slavnu "Veneru od krpa" ili posete festival nitratnog filma.

Odežde i krune despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića

Dela Paje Jovanovića mogu se videti u Narodnom muzeju, ali je dostupan i ceo njegov legat u sklopu Muzeja grada Beograda. Sa našim genijem možete se upoznati u Muzeju Nikole Tesle, a u Etnografskom muzeju sa "Narodnom kulturom Srba u XIX i XX veku", koja prikazuje svečane narodne nošnje iz ovog perioda, kao i kakvo je bilo stanovanje na selu i u gradu.

Promo/Istorijski muzej Srbije
Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića

Raznovrsne programe priprema i Istorijski muzej, predstavljajući od pre nekoliko dana i odežde despota Stefana Lazarevića i despota Đurđa Brankovića i njihove krune, a posetioce upoznaje i sa Karađorđevićima i Obrenovićima kroz izložbu "Čekajući stalnu postavku".

Tokom sabora Republike Srbije i Republike Srpske dostupni su i 3 različite izložbe u Muzeju primenjene umetnosti, Muzej savremene umetnosti nudi 4 izložbe, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Muzej pozorišne umetnosti za sve ljubitelje pozorišta.

Promo/MAU
 

Takođe i Muzej nauke i tehnike za istraživače, Prirodnjački muzej za sve one koji žele da se nađu u carstvu boja, mirisa i ukusa na izložbi "Biljka kao začin", ali i Muzej afričke umetnosti, prvi i jedini muzej u regionu isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Istorija nesvrstanih u Muzeju Jugoslavije

Jugoslovenska kinoteka otvara svoja vrata za sve filmofile 26. festivalom nitratnog filma.

U Muzeju Jugoslavije možete prisustvovati seriji razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom "Nesvrstani i kulturne veze", koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih.

Credit Poppy Pictures
 

Svi zainteresovani mogu da posete i izložbu "Crnotravci graditelji Beograda" u okviru Zavoda za zaštitu spomenika kulture ili Kuću legata i sve što ona nudi.

Takođe, posetiocima su besplatno dostupni i Pedagoški muzej i 4 biblioteke - Biblioteka grada Beograda, Biblioteka "Dimitrije Tucović", Biblioteka "Milutin Bojić" i obrenovačka Biblioteka "Vlada Aksentijević".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike