Ministar Nikola Selaković: Srpski narod je za jedinstvo, mir i slobodu, koju je donosio i drugima!

07.06.2024

17:27

0

Ministar je poslao i poruku da održavanjem Sabora "nikoga ne vređamo, nikoga ne napadamo, nikome ne štetimo, ali ne damo ni da bilo ko šteti nama samima"

Ministar Nikola Selaković: Srpski narod je za jedinstvo, mir i slobodu, koju je donosio i drugima!
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministar kulture Nikola Selaković izjavio je da će jedinstvo kao ključna poruka sutrašnjeg Svesrpskog sabora biti naglašeno i kroz deklaraciju o nedeljivosti i jedinstvu srpskog naroda i poručio da je srpski narod uvek bio za mir i slobodu koju je donosio i drugima.

- Ako se neki narod zalaže za mir i voli svoju slobodu, ceni je i brani, onda je to naš srpski narod i to smo dokazali u vekovima postojanja na ovim prostorima - rekao je Selaković za Tanjug i ukazao na veliki simbolički značaj i poruku sabora.

- Sama poruka 'Jedan narod - jedan sabor - Srbija i Srpska' ne samo da moćno zvuči, nego i jeste moćna upravo zato što pokazuje da bez obzira na državne granice koje poštujemo, i u tome prednjačimo na sve druge u ovm delu Evrope, mi kao narod za granice ne znamo - rekao je Selaković.

On je istakao da je to zato što "naša kultura ne zna za granice, naš jezik nema granica, zato što naša budućnost zavisi samo od nas i da li će imati granicu - to zavisi samo od nas".

- Mi Srbi smo kao narod jedno, bez obzira na političke sisteme u kojima živimo i delujemo, da ne prihvatamo nikakvu vrstu etničkog inženjeringa među nama, jer ne postoje Srbijanci ili bosanski, crnogorski, makedonski Srbi ili hrvatski Srbi. Mi smo Srbi, kao jedan narod - poručio je Selaković.

Kada je reč o Saboru, on je rekao da su sutra planirani centralni događaji počev od od molebana u Hramu Svetog Save, zajedničke sednice dve vlade u prisustvu predsednika, a zatim i kulturno-umetnički program, kakav, prema njegovim rečima, do sada nije bio viđen, ne samo u Beogradu već i u Srbiji i Republici Srpskoj.

- Mi očekujemo kulturno - umetnička društva iz 40 gradova. Njih 50 će biti, a ako imate u vidu da u svakom ima 50 igrača, to je 2.500 igrača na jednom mestu. To će možda biti i jedno od najvećih i najdužih srpskih kola koje se ikada igralo. Naravno i događaji u Narodnoj Skupštini, deklaracija koja se donosi - rekao je on.

Ministar je poslao i poruku da održavanjem Sabora "nikoga ne vređamo, nikoga ne napadamo, nikome ne štetimo, ali ne damo ni da bilo ko šteti nama samima". Kada je reč o deklaraciji, čije je potpisivanje najavljeno za sutra, Selaković ističe da ona treba da podcrta nedeljivost i jedinstvo srpskog naroda, ali i nedeljivost kulturnog prostora. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Samo ako smo zajedno, sabrani i jedinstveni mnogo lakše ćemo prolaziti kroz izazove savremenog doba i sve ono što nam preti da nas zbriše sa pojedinih delova zemlje, kao što je to bilo u prošlosti. Šaljemo poruku da se sa time ne mirimo. Mi nikoga ne vređamo, ali tražimo da niko ne vređa ni nas, tuđe ne ugrožavamo, ali tražimo da niko ne ugrožava ni nas. Ako nas ugrožava - onda ćemo se boriti -  poručio je Selaković. Sa druge strane, kako dodaje, postoji i politička veza, ne samo ona duševna i etnička.

- Republika Srpska je sastavni deo Bosne i Hercegovine, srpski narod je konstitutivni narod. Dejtonski mirovni sporazum je postavio recept za funkcionisanje BiH kao države. Srbija je potpisnica i garant toga. Svako ko krši reč Dejtona, brutalno gazi i nipodaštava, mora da zna da mi nećemo ćutati i saginjati glavu. Ne pada nam na pamet da ratujemo, to je suludo. Svako ko upotrebi tu reč, on želi nama da našteti. Ali mi podižemo svoj glas kada nas neko vređa. A kada neko vređa naš zdrav razum pričajući određene stvari o nama, ne treba da očekuje od nas da mi na to ćutimo i da prihvatamo i pevamo od radosti kada nam neko kaže da smo genocidni - naglasio je ministar.

Srbi su slobodoljubiv i slobodarski narod, poručuje on.

- Mi smo narod koji je drugima donosio slobodu. Zato i nećemo dopustiti da nam bilo ko udara žig i kači bilo kakvu etiketu. To je nešto protiv čega ćemo se uvek boriti i što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na ponos cele zemlje pokazao i u GS UN. Ono što je najvažnije to je da nikada ne odustajemo od onoga što su prave vrednosti - rekao je ministar.

Selaković je ukazao na to da ni u budućnosti, Srbija neće dozvoliti da, kako kaže, našoj braći i sestrama u Republici Srpskoj neko nametne priču da oni nisu Srbi, kao ni da im neko namtne da su genocidni narod. 

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Nisu. Poštujemo tuđe žrtve, naravno da su nam naše najbolnije, ali svake poštujemo. Nažalost, živimo u vremenu kada nemamo identičan odgovor sa drugih strana gde se naše žrtve nipodaštavaju, gde niko nije odgovarao za njih. Ali, okrenuti smo budućnosti i upravo ovaj Sabor pokazuje našu želju i volju da gledamo u budućnost - rekao je on.

Kultura sećanja je jedan od kamena temeljaca našeg kulturnog delovanja, kaže Selaković, jer, kako poručuje, da nema kulture sećanja, Srbija bi se uklopila u jedan "zlonamerni zapadnjački narativ".

- Taj narativ je prikazivao Srbe kao agresore u zemlji u kojoj oni žive vekovima. Kulturu sećanja moramo da gajimo, jer kutlure sećanja po pitanju genocida u Jasenovcu nije bilo. Zato su se ubistva nad onim retkim potomcima jasenovačkih žrtava '90h i ponavljala - podseća ministar. Dodaje i to da je kultura sećanja vezana i za dane slavlja i pominje uspostavljen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se već tri godine proslavlja 15. septembra.

- Mi sutra ponovo pokazujemo da smo jedno. Republika Srpska jeste deo BiH, mi njen teritorijalni integritet poštujemo, ali mi poštujemo moralni i istorijski kapital srpskog naroda kome pripadamo. Mi ga poštujemo, mi ga volimo, druge ne vređamo jedino što tražimo jeste da i drugi poštuju to što je naše - poručio je Selaković. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike