Jedna poruka ih je koštala poraza: Analitičari saglasni o rezultatima izbora, lokalne liste jače od srpske opozicije!

03.06.2024

17:44

0

Vvladajuća koalicija oko SNS slavi

Jedna poruka ih je koštala poraza: Analitičari saglasni o rezultatima izbora, lokalne liste jače od srpske opozicije!
Vladimir Dobrosavljević/Srđan Barac - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Printscreen/Jutarnji Program TV Happy

U 89 opština i gradova juče su završeni lokalni izbori. Izlaznost na jučerašnjim izborima u poređenju sa onima iz decembra prošle godine je manja za skoro 10%.

Dok vladajuća koalicija oko SNS slavi, opozicija upravo apatiju birača uzima kao glavni argument za po njih loše rezultate - piše Kurir

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 53 odsto glasova, odnosno 64 od 110 mandata u Skupštini grada Beograda. Na drugom mestu je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd – Kreni-Promeni" sa 17 odsto, odnosno 21 mandat. Lista oko SNS-a ima najviše glasova i u Nišu i Novom Sadu, ali prema poslednjim podacima, upravo u Nišu naprednjaci neće moći samostalno da formiraju vlast.

Dan posle izbora sa gostima u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji rezultate su komentarisali Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Dobrodosavljević, politički analitičar.

 Ko hoće ozbiljnije da sagledava ove izbore može mnogo toga da vidi. Mnogi procesi su otvoreni. Što se tiče opozicije potpuno je pogrešno postavjena strategija nakon decembarskih izbora kada je liberalno-leva postigla više nego zadovoljavajuće rezultate. Umesto da podstaknu birače oni su na njih preneli raspoloženja apatije i rezignacije. Ukoliko osvoje jedan veliki grad i neku lokalnu samoupravu to je izuzetno dobar rezultat s obzirom kakvu su lošu postavku imali i kako su loše igrali u celoj ovoj situaciji - rekao je Vladimir Dobrosavljević i dodao:  

Printscreen/Tanjug
 

- Izbore je dobila ozbiljna organizacija SNS na terenu i to je pokazalo da je za sada to jednina stranka u Srbiji sa ozbiljnom infrastrukturom. S druge strane imamo realnu krizu liderstva u opoziciji. To pokazuje rezultat Save Manojlovića, ali i još jedna stvar. U većini gradova su neke lokalne liste raznih grupa građana prošle bolje nego institucionalna opozicija. 

Srđan Barac je komentarisao malu izlaznost, a potom ukazao na pogršešnu poruku opozicija koja je po njemu najviše uticala na njihov poraz kao i na dobar rezultat koalicije okupljenje oko SNS. 

Printscreen YouTube Novo jutro
 

- Sad smo u jednom periodu kad je sezona odmora i poljskih radova što birače može da odvoji od biraloišta. Ali mislim da kad je Beograd u pitanju da su birači umorni i da zato nisu izašli u velikom broju. Poslata je pogrešna poruka opozicije da ukoliko se vlast sruši u Beogradu i u Novom Sadu da će to značiti rušenje vlasti i na republičkom nivou. Na taj način su motivisali glasače pozicije da izađu u velikom broju i da se Bore da se slučajno ne izgubi republička vlast. Mislim i da su napravili grešku sa traženjem intervencije spolja. To im nije išlo na korist jer mi smo ponosti narod koji nikada nije previše voleo ta strana mešanja. 

Autor: Jova Stević

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike