Barac: Opozicija pokušava da menja izbornu volju građana na ulici - bojkotovaće beogradske izbore!

18.04.2024

11:35

0

Barac ističe da su republičke teme i tema ko će upravljati Srbijom rešene 17. decembra prošle godine kada je Srpska napredna stranka (SNS) velikom većinom dobila poverenje građana

Barac: Opozicija pokušava da menja izbornu volju građana na ulici - bojkotovaće beogradske izbore!
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je nakon četvrtog sastanka vlasti i opozicije o izbornim uslovima, jasna opredeljnost opozicije da pokušava izbornu volju građana da menja na ulici, a ne na biračkom mestu i izborima koji su, napomenuo je on, demokratsko i pravno sredstvo da se odluči o tome ko ima većinu.

On je istakao da nakon ulaska u republički parlament opozicioni poslanici dobijaju novac iz republičkog budžeta, tako da ih bojkot beogradskih izbora neće toliko oštetiti jer će imati finansije i moći će da pokušavaju da traže incident na ulici koji bi trebalo da im posluži kao pogonsko gorivo da motivišu ljude da izađu na ulice i da se na ulici odlučuje o izborima, umesto na biračkom mestu.

Odgovarajući na pitanje zbog čega deo opozicije toliko inisistira na objedinjavanju izbora koji bi bili na jesen, Barac je rekao da smatra da je ideja opozicija da nakon odbijanja tog zahteva, pokušaju na ulici da menjaju vlast što se, napominje on, ni ne krije kada se govori da se republička vlast menja u Beogradu.

- To nije u skladu sa zakonom, čak i izmene zakona o kojima se sada govori dovode u pitanje pravnu sigurnost kada se toliko blizu izbora menjaju izborni zakoni. Tu govorim o onima koji bi se možda kandidovali, a nisu deo koji kaže da su oni jedina prava opozicija, o onima koji možda pripremaju kampanju za lokalne izbore, o nekim pokretima građana koji pokušavaju da ponude jednu konkretnu politiku na svom lokalu a bili bi onemogućeni ukoliko se to desi - objasnio je on.

Barac ističe da su republičke teme i tema ko će upravljati Srbijom rešene 17. decembra prošle godine kada je Srpska napredna stranka (SNS) velikom većinom dobila poverenje građana. S druge strane, dodaje on, situacija u Beogradu jeste bila približnija, ali je i tu SNS dobila najviše glasova što, prema njegovim rečima, znači da ima legitimitet da i u Beogradu formira vlast, ili bar da pokuša da pronađe političke partnere oko konkretnih političkih ideja.

Barac smatra da će koalicija "Srbija protiv nasilja" doneti odluku da bojkotuje beogradske izbore zakazane za 2. jun, i da će pokušati na ulici da menja izbornu volju građana i ono što su građani rekli 17. decembra na republičkom nivou.

- Mislim da je to neka uvertira za ove lokalne izbore, da će isto tako pokušavati da stvaraju incidente koji treba da pokažu da smo mi nedemokratsko i nepolitičko društvo u trenutku kada se suočavamo sa velikim izazovima kada gledamo međunarodnu arenu, i da nije to baš slučajno da se tek tako u istom trenutku dešavaju takvi problemi - ocenio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike