Marko Đurić sa šefom Kancelarije SE o pokušaju Prištine da pristupi Savetu Evrope: Opasan presedan sa globalno negativnim posledicama (FOTO)

03.06.2024

14:52

0

Alarmantna je situacija na Kosovu i Metohiji, gde se srpski narod, živeći u strahu, iz dana u dan i iz meseca u mesec suočava sa borbom za goli opstanak, sa borbom protiv istrebljenja

Marko Đurić sa šefom Kancelarije SE o pokušaju Prištine da pristupi Savetu Evrope: Opasan presedan sa globalno negativnim posledicama (FOTO)
Sastanak Đurića i Babića - Copyright Tanjug/MSP

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić ponovio je danas u razgovoru sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janošem Babićem da je za Srbiju goruće političko pitanje pokušaj prištinskog režima da pristupi Savetu Evrope, kao i da se Beograd oštro protivi i samom razmatranju zahteva mimo svih principa međunarodnog javnog prava.

- Alarmantna je situacija na Kosovu i Metohiji, gde se srpski narod, živeći u strahu, iz dana u dan i iz meseca u mesec suočava sa borbom za goli opstanak, sa borbom protiv istrebljenja, i to u nepodnošljivim uslovima u kojima je ugrožena ne samo njihova bezbednost, već i osnovna ljudska i građanska prava - ukazao je Đurić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Apelujući na nužnost zaštite prava i sloboda Srba na Kosovu i Metohiji, šef srpske diplomatije je dodao da o zabrinjavajućem stanju u našoj južnoj pokrajini dodatno svedoči činjenica da je, samo u poslednjih godinu dana, više od 14 odsto preostalih Srba napustilo teritoriju. 

Eventualni prijem Prištine, kako je podvukao ministar, predstavljao bi kršenje ne samo Rezolucije 1244 SB UN, Statuta SE, već i Povelje UN, i kao takav, postao bi opasan presedan sa vrlo izvesnim negativnim posledicama na globalnom planu.

Đurić je rekao i da je dvodecenijska saradnja Srbije sa SE dobra, i naglasio značaj podrške te organizacije u sprovođenju reformi na polju vladavine prava, ljudskih prava i demokratije. Uz čestitke za 75. godišnjicu osnivanja te organizacije, koja se obeležava ove godine, ministar Đurić je naveo da su principi na kojima je Savet Evrope sazdan značajni i za Srbiju i za ceo region, kao i da će naša zemlja nastaviti da bude konstruktivan partner u ostvarenju zajedničkih ciljeva. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike