Na Dan srpske diplomatije Đurić odao počast stradalim kolegama: Slede velika ulaganja u diplomatsku mrežu i postizanje vrhunskih rezultata!

29.05.2024

11:25

0

Beograd je danas jedan od retkih gradova iz kojih se može direktnim letom otići i u Njujork, i u Čikago, ali i u Peking, Moskvu, na Bliski Istok, u mnoge druge delove sveta

Na Dan srpske diplomatije Đurić odao počast stradalim kolegama: Slede velika ulaganja u diplomatsku mrežu i postizanje vrhunskih rezultata!
Marko Đurić - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić danas je položio venac ispred zgrade Ministarstva u znak sećanja i odavanja počasti tragično stradalom kolegi Nenadu Nikoliću tokom NATO agresije.

Nikolic je tragično izgubio život 30. Maja 1999. godine. Lovorov venac je položen i u znak sećanja na sve stradale kolege koje su dali živote u tokom diplomatske službe. Počast kolegama su odali i državni sekretar Goran Aleksić i pomićnici ministra Jagoda Lazarević i Ljiljana Nikšić.

Đurić je obišao i Muzej diplomatije, gde se čuvaju dokumenta koja pokazuju dugu tradiciju srpske diplomatije koja ove godine baštini 835 godina

Dan diplomatije, 29. maj, ustanovoljen je 2015. godine između ostalog i kao sećanje na prvu diplomatsku misiju srpske države koja datira od pre 835 godina. Dan diplomatije se proslavlja u znak sećanja na 1839. godinu, kada je mlada srpska država formirala Knjaževsku kancelariju inostranih dela – preteču današnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

Đurić se upisao u knjigu utisaka Muzeja koji je obnovljen 2016. godine. 

Đurić:Ulaganje u diplomatsku mrežu, da budemo prepoznatljivi po vrhunskoj diplomatiji

Đurić je poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju diplomatsku mrežu, u znanje svojih stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa, međunarodne politike, kao i u unapređenje kapaciteta.

- Mi imamo ozbiljan plan za unapređenje rada srpske diplomatije u narednim godinama koji će graditi na svemu onome što je urađeno do sada, ali koji će stvoriti pretpostavke da imamo najsavremenija sredstva za rad, nivo znanja i nove generacije meritokratski primljenih diplomata, da postanemo zemlja prepoznatljiva po vrhunskoj diplomatiji - rekao je Đurić na TV Prva.

On je podsetio da su Srbi "star i ponosan narod" i da se danas obeležava 835 godina od kako je Stefan Nemanja uputio svoje izaslanike u Ninberg kod Fridriha Barbarose da pripreme uspostavljanje odnosa i posetu Fridriha Barbarose, koji je naredne 1189 posetio Srbiju.

- Toliko je stara srpska diplomatija i naš princip da je Srbija iznad podela, da je Srbija mesto susreta, da je Srbija zemlja koja vodi nacionalnu odgovornu spoljnu politiku pružene ruke - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd je danas jedan od retkih gradova iz kojih se može direktnim letom otići i u Njujork, i u Čikago, ali i u Peking, Moskvu, na Bliski Istok, u mnoge druge delove sveta. 

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

- Činjenica je da smo uspeli da dobijemo i Expo u konkurenciji nekih od najvećih svetskih sila, od Amerike, Španije, Argentine, Tajlanda, koje je nesumljiva turistička velesila, govori o tome koliki je značaj da imamo snažnu diplomatiju - primetio je Đurić.

Đurić je kazao da ima sreću da počinje mandat u vremenu u kome predstavlja zemlju koja je više nego udvostručila svoj BDP za manje od jedne decenije i u kome najviše državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i samo neprekidno učestvuje u spoljno-političkom predstavljanju.

- Sa mnogo entuzijazma i optimizma ulazim u sve ovo. Radimo non-stop, po 12 do 14 sati sedimo u kancelariji i nije nam teško - rekao je Đurić.

Đurić je podsetio da je Srbija u nekoliko nedelja imala važne posete, pored ostalih kineskog predsednika Si Đinpinga, ministra spoljnih poslova Ukrajine i prve dame te zemlje, kao i ministra spoljnih poslova Esvatinija. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike