Ovaj plan za progon Srba mora se hitno zaustaviti: Odluka o eksproprijaciji u Leposaviću i Zubinom Potoku klasična otimačina srpske zemlje!

31.05.2024

17:42

0

Srpska lista naglašava da u 21. veku kada se pitanje privatne imovine štiti i posebno tretira na Kosovu i Metohiji pravo slobodnog uživanja imovine za Srbe ne postoji

Ovaj plan za progon Srba mora se hitno zaustaviti: Odluka o eksproprijaciji u Leposaviću i Zubinom Potoku klasična otimačina srpske zemlje!
Copyright Tanjug/Video/Profimedia

Današnja odluka režima Alјbina Kurtija nije eksproprijacija, već klasična otimačina srpske zemlјe u opštinama Leposavić i Zubin Potok, deo je sistematskog terorisanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i otkriva jasnu nameru da se kroz institucionalno nasilјe i represiju etnički očiste od Srba, navodi se u saopštenju Srpske liste.

"Očekujemo da međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno osudi donošenje ove odluke tj. otimanje zemlјe od srpskih domaćina i zahteva povraćaj u pređašnje stanje te uklanjanje nelegalnih baza sa monoetničkim parapolicijskim jedinicama. Ova antisrpska odluka i plan za progon Srba se moraju zaustaviti", ističe se u saopštenju.

Srpska lista naglašava da u 21. veku kada se pitanje privatne imovine štiti i posebno tretira na Kosovu i Metohiji pravo slobodnog uživanja imovine za Srbe ne postoji.

"Simultanim antisrpskim odlukama Kurti svakoga dana čini život našem narodu težim, i odgovornost je na međunarodnim predstavnicima da takvo delovanje osude i spreče, ili će biti podjednako odgovorni jer svojim nečinjenjem biće saučesnici u Kurtijevim nedelima", stoji na kraju saopštenja Srpske liste.

Tanjug/Srpska lista
 

Podsetimo, vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je na elektronskoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji za, kako je navedeno, ''javni interes nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su pogođene realizacijom infrastruktunih projekata od javnog interesa u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova".

Vlada privremenih prištinskih institucija je u maju prošle godine usvojila preliminarnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, ali je Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja, u decembru prošle godine doneo presudu kojom je poništio tu odluku i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Peta Petković izjavio je u maju prošle godine, kada je vlada u Prištini donela odluku o nastavku eksproprijacije srpske zemlje u opštinama Leposavić i Zubin Potok, da je reč o novim institucionalnim pritiscima i pretnjama po ostanak i opstanak srpskog naroda i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

Petković je tada istakao da je usvajanjem jednostrane, protivpravne i nelegalne odluke o eksproprijaciji srpske zemlje u Leposaviću i Zubinom Potoku, Kurti nastavlja otimačinu zemlje srpskih domaćina, kako bi na njoj bespravno gradio svoje tzv. vojne i policijske baze na severu Kosova i Metohije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike