Predsednik Srbije o glasanju u UN: Protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad

24.05.2024

21:16

0

Aleksandar Vučić kaže da su nas mnogo potcenili, i da je to naša sreća

Predsednik Srbije o glasanju u UN: Protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad
Copyright ATAImages/Antonio Ahel Profimedia Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji "Prva tema", gde je govorio o poseti Njujorku i rezoluciji o Srebrenici koja je juče usvojena u Ujedinjenim nacijama.

Kako je rekao predsednik, protiv Srbije na sednici Geneneralne skupštine UN u Njujorku bio ceo kolektivni Zapad.

„Suočili smo se sa najtežom temom jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad - EU, Švajcarska , Norveška... i svi ostali i kada ih sve saberete to je jedna zemlja i plus još Amerika, Kanada Australija, Novi Zeland i kosponzore Ruandu i Čile. Oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno. Potcenili su nas, i to je naša velika sreća, mi smo se tome veoma posvetili“, rekao je predsednik u intervjuu za TV Prva.

Predsednik kaže da su nas mnogo potcenili, i da je to naša sreća.

Printscreen TV Prva
 

- Stvarni odnos je bio 84 prema 107. Zašto 107 a ne 106, reći ću vam. Uveli su Ekvador. Dakle, od 191 koji su imali pravo glasa, 107 nije glasalo za. 84 su podržale. To je 43,5 odsto članica UN koje su glasale za. Tu ima i trikova, nameštali su da ne ide u Savet bezbednosti. Išli su da se to obeležava kao kulturni događaj, a ne političko pitanje. A tema je takva da niko neće da bude protiv, sem naših najvećih prijatelja. Poput Kine, neretko zaboravim i Belorusiju. Za braću iz Minska se podrazumeva da su sa nama. Posebno se zahvaljujem i Viktoru Orbanu, pokazao je da je premijer bratskog naroda - dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da je protiv nas bio kolektivni Zapad, Organizaciju Islamske konferencije.

- Računali su da će 57 islamskih zemalja biti za rezoluciju. Znate li koliki je rad i trud na to bio usmeren. Rekao sam im u lice sve.

Vučić kaže da smo imali dva pozitivna iznenađenja, i bar osam negativnih.

- Ali smo znali da će se to desiti, zato što smo videli kako raste pritisak. Ja znam svih 18 zemalja koje su glasale protiv nas. Od Egipta, Nigera, Tunisa, Senegala. Iznenađujuće je za Niger, nismo imali takvu informaciju. Čad, Gambija, Tanzanija, Ruanda naravno, JAR, Malavi... Jako je teško bilo za arapske zemlje - dodao je predsednik.

On je istakao da mnogi kritikuju kako su tobože diktatorske zemlje bile na našoj strani.

- Izvinite, nisam znao da Kina nije civilizovani svet. A jesu li jemenski Huti civilizovani. Zamislite Ameriku, Nemačku i Jemen na istoj strani. Kako to kada se sretnem sa pokojnim Raisijem, kažu mi šta radim sa diktatorom. Ali im ne smeta kada sa Iranom glasaju protiv Srbije - zapitao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike