Vulin: Takozvano Kosovo ne može da bude u Savetu Evrope zato što nije država, a ne zato što nije formirana ZSO

17.05.2024

10:52

0

" I neka Francuska, Nemačka i Italija i čitava EU prestanu da pominju Republiku Srpsku kao negativan primer."

Vulin: Takozvano Kosovo ne može da bude u Savetu Evrope zato što nije država, a ne zato što nije formirana ZSO
Aleksandar Vulin - Copyright Tanjug

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin oglasio se povodom pisma koje je Kurti dobio od Francuske, Nemačke i Italije.

- Takozvano Kosovo ne može da bude u Savetu Evrope zato što nije država, a ne zato što nije ispunilo svoje obaveze iz Briselskog sporazuma. Statut ZSO predlaže upravljački tim, izabran i potvrđen i čine ga Srbi iz četiri opštine sa severa Kosova i Metohije, a ne Šiptari ili Lajčak. Tako je dogovoreno 2013. godine sa pretstavnicima Evropske unije. Nije problem Kurti, problem je EU koja nije održala svoju reč, evo već 11 godina, istako je Vulin i dodao:

- I neka Francuska, Nemačka i Italija i čitava EU prestanu da pominju Republiku Srpsku kao negativan primer. Republika Srpska je formirana Dejtonskim sporazumom i kada se dogovor poštuje i Bosna i Hercegovina funkcioniše. Ako je BIH nefunkcionalna, kao što Francuska, Nemačka i Italija očigledno smatraju, onda za to krivicu snose stranci koji vladaju u BiH i oni koji u BiH pokušavaju da ukinu Republiku Srpsku - poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin reagujući na Kurtijevo pismo koje su mu uputile Nemačka, Francuska i Italija, a u kome se ističe da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice po pitanju članstva u Savetu Evrope, obzirom na to da nije napravljen ni jedan konkretan korak ka formiranju ZSO, te su dodali da oni ne žele nefunkcionalno Kosovo i da se ZSO ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike