Francuska, Nemačka i Italija: Priština nije ispunila uslove o članstvu u SE

16.05.2024

23:50

0

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao, a u kojem je naveo svoje predloge vezane za uspostavljanje ZSO

Francuska, Nemačka i Italija: Priština nije ispunila uslove o članstvu u SE
Savet Evrope - Copyright Profimedia

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju kojim su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)'', i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Pismo Pariza, Berlina i Rima odgovor je na pismo koje je Kurti ranije poslao, a u kojem je naveo svoje predloge vezane za uspostavljanje ZSO i članstvo Prištine u Savetu Evrope, preneo je Reporteri, dodajući da se u pismu evropskih zemalja navodi da koraci koje je Kurti predložio ''ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO, i da rizikuju dalje podrivanje dijaloga pod posredstvom Evropske unije''.

U pismu se ističe i da nacrt statuta, koji je predstavio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, nije ''džentlmenski predlog'', već ''solidan model'' kako treba da izgleda ZSO.

Profimedia
 

''Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije 'džentlmenski predlog'. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom", navodi se u pismu Italije, Francuske i Nemačke.

Kako se ističe, dostavljanje nacrta predstavnicima Saveta Evrope, ne bi predstavljalo korak unapred, pošto ''njihovo mišljenje nije pravno obavezujuće'', i dodaje da se napredak može ostvariti jedino slanjem dokumenta ustavnom sudu tzv. Kosova.

Pored toga, u pismu se navodi da je ''neprimereno'' da Kurti izradi novi nacrt.

''Premijeru, da budemo jasni, postoji realan rizik da bez odlučnog napretka vezanog za ZSO prijava Kosova u Savet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica. Koraci unapred u skladu sa smernicama koje je predložila Kvinta demonstrirali bi vašu posvećenost pravima manjina, čime bi se ojačala pozicija Kosova i ponovo podstakao dijalog koji vodi EU'', stoji u pismu.

Ranije danas, ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala saopštila je da je pismom obavestila Savet Evrope da će Priština do kraja maja uputiti tzv. kosovskom ustavnom sudu predlog statuta ZSO.

Gervala je na Fejsbuku navela da je u pismu predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Ruzopulosu navela da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu".

Pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope (SE) nije se, uprkos očekivanjima Prištine, našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati danas i sutra u Strazburu, saznaje Tanjug.

Grenel pohvalio pismo

Nekadašnji američki specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio je da je pismo koje su lideri Italije, Nemačke i Francuske uputili premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju znak da su Evropljani ''konačno'' počeli da prihvataju politiku bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa o KiM.

 

 

''Italija, Francuska i Nemačka rekle su kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da napravi 'odlučan napredak' u primeni prethodnih sporazuma ili u suprotnom neće podržati njihovu prijavu za Savet Evrope", napisao je Grenel na svom nalogu na mreži Iks.

Grenel je posebno istakao Italiju, Francusku i Nemačku kao zemlje koje su ''konačno delale''.

"Važno je napomenuti da je Trampova administracija postavila ovaj zahtev Kurtiju pre četiri godine - i zbog toga su je kritikovali Evropljani", napisao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike