SE: Prijem Kosova nije na agendi sednice Komiteta ministara spoljnih poslova

09.05.2024

07:10

0

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

SE: Prijem Kosova nije na agendi sednice Komiteta ministara spoljnih poslova
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope nije na agendi sednice Komiteta ministara spoljnih poslova koja se održava naredne nedelje, rečeno je Glasu Amerike u toj međunarodnoj organizaciji.

"U ovom trenutku nismo u mogućnosti da odredimo kada bi to moglo da se dogodi. Zvanični stavovi u vezi sa tim u nadležnosti su relevatnih nacionalnih vlasti", navedeno je u odgovoru iz Saveta Evrope.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo takozvanog Kosova u SE ocenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.

Kurti je na sednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po stavovima Nemačke i Francuske prethodnih dana, uslov da se pitanje članstva tzv. Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE sredinom ovog meseca.

Međutim, Francuska i Nemačka zatražile su od Kosova i da otpočne potrebne korake za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom - i to nedugo pošto je PSSE usvojila preporuku o prijemu Kosova u članstvo.

Francuska, kojoj su se pridružile Nemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, preneo je Albanijan post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je 16. aprila nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike