Vučević sa Porfirijem: Radujem se što sam svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa Njegovom Svetosti (FOTO)

04.05.2024

14:20

0

Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Nj.S. blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi - istakao je novi premijer

Vučević sa Porfirijem: Radujem se što sam svoj prvi zvanični sastanak na novoj funkciji obavio sa Njegovom Svetosti (FOTO)
Patrijarh Porfirije i Miloš Vučević - Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic

Premijer Miloš Vučević prvi zvaničan sastanak na funkciji predsednika Vlade Srbije obavio je sa patrijarhom Porfirijem.

- Radujem se što sam svoj prvi zvanični sastanak na funkciji predsednika Vlade Srbije, dan uoči najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, obavio upravo sa Njegovom Svetosti, Patrijarhom srpskim G.G. Porfirijem.

Nakon sadržajnog razgovora, zatražio sam od Nj.S. blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi. Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda; uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo.

Srpska pravoslavna crkva je jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda. Ona je očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, u velikoj meri je gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo, očuvala narod i sa njim zajedno stradala. 

Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati  saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti - napisao je Vučević na Instagramu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike