Priština krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj: Još nema obdukcionih nalaza, trojici naših sunarodnika ponovo produžen pritvor

29.04.2024

14:18

0

Srbija ima pouzdane informacije i dokaze da je tzv. kosovska policija hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba u Banjskoj

Priština krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj: Još nema obdukcionih nalaza, trojici naših sunarodnika ponovo produžen pritvor
Ubijeni u Banjskoj - Copyright Tanjug/STR

Priština se ponovo služi dvostrukim standardima pravde koji se primenjuju samo u slučaju kosovskih Srba.

Dok porodice stradalih u incidentu u Banjskoj - Stefana Nedeljkovića (31) iz Zvečana, Igora Milenkovića (50) i Bojana Mijailovića (30) iz Leposavića već više od šest meseci čekaju obdukcioni nalaz, istovremeno je produžen pritvor za još dva meseca osumnjičenima za sukobe u Banjskoj, Vladimiru Toliću, Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću, koji su u pritvoru od 26. septembra.

Iako Zakon o sudskoj medicini tzv. Kosova predviđa da sudskomedicinski izveštaj o nalazima obdukcije treba da bude završen u roku od 15 dana, a da se u slučaju dodatnih analiza može produžiti do 30 ili najkasnije 60 dana, svi rokovi su probijeni i nema naznaka da će se uskoro okončati agonija porodica i da će saznati kako su ubijeni njihovi najmiliji. Obdukcija je završena još 30. septembra kada su predata tela porodicama, a kako je tada potvrdio direktor Instituta za sudsku medicinu Ditor Haliti, izveštaji nisu gotovi.

 

Advokat Miloš Delević, za "Novosti", potvrđuje da obdukcioni nalaz i dalje nije dostavljen, a da će prištinska strana morati to da učini prilikom podizanja optužnice, s obzirom na to da ostale rokove nije ispoštovala.

- Toliću, Spasojeviću i Maksimoviću produžena je sudska mera pritvora na još dva meseca - rekao je Delević. - Istraga je u toku, rade se razna veštačenja, a kada ona budu završena, Specijalno tužilaštvo će podići optužnicu. Upitao sam specijalnog tužioca za obdukcioni nalaz, ali on još nije spreman i ne zna se kada će biti.

Zdravstveno stanje Tolića

Delević, Tolićev pravni zastupnik, navodi da je u petak zatražio i lekarski izveštaj o Tolićevom lečenju:

- Njegovo zdravstveno stanje je upitno, ima šipke u nozi koje još nisu skinute. Ja ću od sudije tražiti medicinsku dokumentaciju, kako bi porodica kod lekara videla da li se on leči pravilno, da li je vreme da se te šipke skidaju i kako je rana zarasla.

Printscreen/Kosovonline
sahrana Igora Milenkovića

 

Podsetimo, Spasojević se tereti za dva krivična dela "napad na ustavni poredak i bezbednost tzv. Kosova" i "izvršenje terorističkog akta". Maksimoviću je stavljeno na teret krivično delo "pripremanje terorizma", dok Tolića tzv. kosovsko tužilaštvo tereti za "izvršenje terorističkog dela". Oni se nalaze u pritvoru visoke sigurnosti kod Podujeva.

Konstantni pritisci

Kako su naši zvaničnici ranije isticali, Srbija ima pouzdane informacije i dokaze da je tzv. kosovska policija hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba u Banjskoj. Mijailović je, prema njihovim navodima, mučki ubijen nakon što je bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se.

Zbog incidenta u Banjskoj Srbija trpi konstantne pritiske međunarodne zajednice, koji samo od naše strane zahtevaju odgovornost i kažnjavanje učesnika ovog napada. Tako su na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavnici Zapada u govorima pominjali Banjsku, tražili od Srbije da počinioci budu kažnjeni za ubistvo albanskog policajca, dok niko nije pominjao trojicu Srba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike