Vučić o Banjskoj: Tri meseca su prošla, a oni kriju nalaze obdukcije ubijenih Srba

24.12.2023

11:45

0

Aljbin Kurti ne želi da provede nijedan sporazum, a Srbija će da provede sve ono što smo rekli, ali ćemo i da čekamo formiranje ZSO - najavio je on

Vučić o Banjskoj: Tri meseca su prošla, a oni kriju nalaze obdukcije ubijenih Srba
Sahrana Srbina stradalog u Banjskoj - Copyright Printscreen/Kosovonline/Drustvene mreže

Predsednik Srbije, Aleksadnar Vučić je tokom svog obraćanja javnosti pomenuo i dešavanja u Banjskoj od kojih su prošla tri meseca.

Tri meseca su protekla, a Priština krije nalaze obdukcije Srba ubijenih u Banjskoj - Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića.

- Bezbroj puta smo ih molili. Nikada nam nisu rekli ko je izvršio obdukciju. Porodice nisu dobile obdukcioni nalaz zato što je Albanijan post objavio detalje sastanka Kurtija i specijalnih jedinica koje su pretile štrajkom. Kurti je tada kritikovao specijalce da ništa nisu uradili u Banjskoj i da su ubili ljude snajperom iz daljine. Specijalci su odgovorili da nije tačno da su svi ubijeni snajperom iz daljine. To je ono što smo i mi govorili - kazao je on.

On je dodao da je 4. decembra "Albanian Post" objavio tekst o saznanjima i detaljima sastanka Kurtija i specijalnih albanskih jedinica, koji je održan 15. novembra.

"Kurti je tada inače kritikovao specijalce da ništa nisu uradili u Banskoj jer su, citiram, ubili tri osobe snajperom iz daljine. Specijalci su mu odgovorili da nije pročitao njihov izveštaj i da bi inače znao da nisu svi napadači ubijeni snajperima, niti su svi likvidirani iz daljine. Baš onako kako smo upozoravali evropsku i svetsku javnost koja je bila potpuno nezainteresovana za ubijene Srbe, jer kad su Srbi ubijeni onda tu i nisu baš neki ljudi, to su samo napadači, teroristi ili kako ih već nazivaju. Za nas su to ljudi i dok je sveta i veka, tražićemo da se ispita kako su i zašto hladnokrvno pobijeni", rekao je Vučić.

Što se incidenata od kada je Kurti došao na vlast tiče, Vučić je naveo da je najviše incidenta bilo ove godine, 176 incidenata, dok je prošle godine bilo 150, a pretprošle je bilo 128. On je dodao da je, uprkos progonu srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, broj novorođenih beba na severu pokrajine porastao.

"U kliničkom bolničkom centru Kosovska Mitrovica je 480, prošle godine je bilo 482 dece, dakle imaće možda nešto veći broj nego prošle godine. I nešto malo manji broj u Gnjilanu, Pasjanu i u Gračanici 123 i 265. Ukupno je 868, računamo da će biti oko 900, prošle godine je ukupno bilo 911", rekao je Vučić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike