Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta i o vizama za Srbe sa KiM

22.04.2024

09:57

0

Tokom sednice biće održana i proslava najvećeg proširenja EU pre 20 godina

Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta i o vizama za Srbe sa KiM
Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Poslednja plenarna sednica u aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta počinje danas u Strazburu, a na njoj se, između ostalog, očekuje glasanje o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Tokom plenarne sednice, koja traje od 22. do 25. aprila, evropski poslanici glasaće i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Prema agendi, EP bi u utorak trebalo da glasa o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša na KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, nakon što je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio 9. aprila nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za ove nosioce ovih pasoša, koji je podneo poslanik EP i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa KiM Matjaž Nemec.

U utorak bi trebalo da bude održana i debata o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, a u sredu glasanje o uspostavljanju ovog instrumenta, kojim je planirano da se u periodu od 2024. do 2027. godine izdvoji dve miljarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u povlašćenim kreditima kako bi se podržao Zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU. 

Tokom sednice biće održana i proslava najvećeg proširenja EU pre 20 godina, na kojoj će učestvovati i predsednica EP Roberta Mecola i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kao i bivši predsednik EP Pat Koks i bivši predsednik EK Romano Prodi, a pridružiće im se predstavnici 10 zemalja koje su pristupile EU pre 20 godina.

Na agendi evropskih poslanika su i prvi zakon EU o borbi protiv nasilja nad ženama, revizija poljoprivredne politike EU, sajber bezbednost, poboljšanje kvaliteta vazduha u EU, borba protiv pranja novca i mnoga druga pitanja, kao i debate o napadu Irana na Izrael i napadima Izraela na Pojas Gaze. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike