Propao referendum! CIK u Prištini - glasale 253 osobe od 46.556 upisanih, u Zvečanu niko!

22.04.2024

07:14

0

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača

Propao referendum! CIK u Prištini - glasale 253 osobe od 46.556 upisanih, u Zvečanu niko!
Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini saopštila je da su na referendumu o smeni gradonačelnika u sve četiri opštine na severu KiM glasala ukupno 253 građanina od 46.556, koliko ih je upisano u birački spisak.

Prema tim podacima, u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 111 birača, u Zubinom Potoku 18, u Leposaviću 124, dok u Zvečanu niko nije glasao.

AP Photo/Visar Kryeziu
 

 

Privremene prištinske vlasti juče su u četiri opštine na severu KiM organizovale referendum o smeni gradonačelnika Albanaca, izabranih na izborima u aprilu prošle godine glasovima oko tri odsto birača, a Srbi su referendum bojkotovali zbog uslova koje je Priština propisala za njegovo održavanje.

Prema uputstvu koje su usvojile privremene prištinske institucije, da bi referendum uspeo, bilo je potrebno da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Na biračkim mestima bile su postavljene kamere, a Srpska lista je ukazala i da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu, jer je zbog stalnih pritisaka Prištine došlo do iseljavanja Srba sa severa KiM. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike