Ana Brnabić se obratila javnosti posle sastanka vlasti i opozicije: Sve se svelo na datum izbora, moramo biti odgovorni prema Beograđanima

17.04.2024

14:11

0

Brnabić je ponovila da Beograd ne sme biti pod privremenom upravom toliko dugo, zbog čega beogradski izbori ne mogu biti na jesen

Ana Brnabić se obratila javnosti posle sastanka vlasti i opozicije: Sve se svelo na datum izbora, moramo biti odgovorni prema Beograđanima
Copyright Tanjug printscreen

Predsednica Skupštine Ana Brnabić obratila se javnosti nakon današnjeg sastanka vladajuće većine i opozicije.

Tema ovog sastanka, četvrtog po redu su bili izborni uslovi i preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Obraćanje je počelo sa zakašnjenjem zato što je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta stajao pored govornice i vikao.

- Sada vidite kako izgleda nepoštovanje Narodne Skupštine, to je ta Srbija protiv nasilja. Čovek je sve sam o sebi rekao, ja ne bih imala šta da dodam. Hvala na performansu, ovo je kako neki od njih zamišljaju dijalog. Čovek dođe, a do sada se nije odazivao i nije dolazio na razgovore. Dođe, optuži za razne gluposti, a sve što je rekao su laži, pokupi se i ode - rekla je Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine je kazala da je jedina sramota u tome što on pripada grupi Srbija protiv nasilja.

- Vidite koliko je potrebno strpljenja i mentalne snage da imamo dijalog, da istrpite sve, i da pokušate da spustite tenzije i pokažete ozbiljnost - kazala je ona.

Brnabićka je kazala da je današnji sastanak u smislu konstruktivnosti i razmene mišljenja bio najbolji do sada.

Tanjug printscreen
 

- To je ono što dugujemo građanima. Nismo postigli dogovor, zato što se sve svelo na razgovor o datuma. Ultimativno je postavljen datum, ne birački spisak ili izborni uslovi, ne da li treba da se implementiraju preporuke pre ili kasnije. Sasvim je jasno ako pratite ODIHR-ove preporuke da ne možete da imate lokalne izbore verovatno još tri godine - kazala je predsednica Skupštine.

Istakla je da je važno za sve građane da se formiraju dva radna tela - jedno će se baviti izmenama i dopunama svih relevantnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke.

- I drugo radno telo koje će se baviti uvidom i po potrebi revizijom biračkog spiska. Ja se nadam da će predstavnici opozicije grupisane oko "Srbije protiv nasilja" uzeti učešće u radu. Grupa Mi-glas iz naroda je potvrdila da hoće, ja im zahvaljujem od srca - rekla je ona.

"Izbori će se održati kada im je zakonski rok, a to je 2. jun"

Ana Brnabić je kazala da će se izbori održati kada im je zakonski rok, u najkasnijem terminu, a to je 2. jun.

- I to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića, koji nas je zamolio da izađemo u susret opoziciji. Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabrinutost i pitanje, da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se pomere dodatno ne čak ni na jesen, nego kasnije. A imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenog organa, sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima - zapitala je ona.

Kazala je da racionalno objašnjenje za to nije dobila.

- Kada pričamo o datumu, ne pričamo čak ni o Ustavu i zakonima, već o interesu Beograđanima. Zato smo predložili da zarad toga što izborne radnje moraju da se završe, one su i započete na zahtev opozicije grupisane oko SPN. Oni su ih tražili, pokrenuli izborni proces, i to mora da se završi zarad Beograđana. Da završimo to u skladu sa najkasnijim terminima koje predviđaju Ustav i zakoni, a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora - rekla je ona, i dodala da taj predlog nije prihvaćen.

Ana Brnabić je kazala da su na njen sto dolazili različiti predlozi, i da želi da sumira šta je sada zahtev opozicije.

- Da li je to objedinjavanje svih izbora 2. juna, ili da ih objedinimo sve na jesen ili zimu. Tu je nastala određena konfuzija, onda su rekli pa hajde da se konsultujemo. Onda je Marinika Tepić rekla da taj predlog više nije na stolu. Ja nisam preterivala kada sam rekla da ni oni sami ne znaju tačno koji su zahtevi legitimni, i o čemu pričamo. Ali to više nije 2. jun. Drugi su tražili konsultacije pre odgovora, ali kako je gospođa Tepić donela odluku, tako su se oni saglasili - istakla je predsednica Skupštine.

Tanjug printscreen
 

Ona je rekla da se mora nastaviti sa radom, i da je svaki razgovor lekovit za parlament.

- Trudiću se i daću sve od sebe da ga nastavim u tom duhu - rekla je Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine je kazala da nije čula ništa oko odlaganja donošenja odluke za dva dana, kaže da je na njeno eksplicitno pitanje o objedinjavanju izbora i datumima nastala konfuzija.

- Marinika Tepić je eksplicitno rekla da to više nije predlog. Tako da ne znam odakle vam utisak da je opozicija dala šansu dva dana. Opozicija grupisana oko SPN je eksplicitno rekla da je objedinjavanje izbora za 2. jun gotova priča, i da može da se priča samo o izborima na jesen - odgovorila je ona na pitanje novinara.

Pojasnila je da na jesen mogu biti objedinjeni izbori na lokalu, ali da beogradski izbori moraju biti završeni

- Ljudi, grad je već šest meseci u privremenom statusu. To znači da bismo duže od godinu dana funkcionirali pod privremenim finansiranjem. Ako je to odgovorno ponašanje prema Beograđanima, šta je onda neodgovorno. Ovo je samo stvarno o nama, a gde su tu Beograđani, gde su građani koje ovaj grad treba da opslužuje - zapitala je ona.

Ana Brnabić kaže da je predlog da se nakon preseljenja i menjanja adrese ne može glasati najmanje šest meseci prihvaćen.

- Hajde da menjamo taj zakon. Uvid u birački spisak, prihvaćeno. Što se medija tiče, ja nisam urednik medija, hajde da ih pozovemo da pričamo. I na kraju mi kažete da ja jedino neću datum da prihvatim. A ja vas da pitam, zašto oni insistiraju samo na datumu. Kako smo došli sa preporuka ODIHR-a, medija i biračkog spiska, do toga da samo licitiraju o datumu - kazala je predsednica Skupštine.

Ona je kazala da je prve nedelje opozicija tražila da beogradski izbori budu 2. juna.

- Onda ste druge nedelje rekli da mora biti oktobar, onda su treće nedelje rekli "ne", već da svi lokalni izbori, čak i u samoupravama gde su izbori završeni u decembru 2023, da im skratimo mandat za tri godine, i da svi idemo na izbore - podsetila je Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine je kazala da je predlog ustavnog zakona neustavan, i dodala da taj predlog sugeriše da nekome treba da bude skraćen mandat za tri i po godine.

- I rekla sam lepo, da to nije demokratski princip. Ako tražite od mene da prekrišimo to pravilo, danas da skratimo 30, sutra trista dana. I bukvalno su kasnije došli i tražili da se skrati 3 i po godine. Dakle da ponovim, oni više ne žele da budu objedinjeni svi izbori 2. juna - istakla je ona.

"Beograd ne sme da bude pod privremenom upravom toliko dugo"

Ponovila je da Beograd ne sme biti pod privremenom upravom toliko dugo, zbog čega beogradski izbori ne mogu biti na jesen.

- Pomeranje tih izbora, pored toga što bi bilo protivustavno, bi značilo da imamo prinudnu upravu praktično, privremeni organ koji vodi grad, duže od godinu dana. I to nije fer i nije odgovorno prema Beograđanima. Ja nisam pokrenula izborni proces, niti je Aleksandar Vučić. Jeste formalno, ali na eksplicitan zahtev Srbije protiv nasilja. Oni su pokrenuli izborni proces, i sada žele da ga vodimo u nedogled, do nekog trenutka kada misle da imaju dovoljno šanse da pobede - kazala je Ana Brnabić.

"Nije mi jasno zašto opozicija odbija predloge"

Dodala je da joj više nije jasno zašto opozicija odbija predloge, i kaže da vlast ima jak legitimitet, dvotrećinsku većinu u parlamentu, i da je spremna da razgovara.

- Želimo da pokažemo odgovornost i ozbiljnost prema građanima. Pa to nije viđeno ni u jednom parlamentu na svetu. Ovo da imate dvotrećinsku većinu, i da pokušavate da napravite dijalog, da se dogovorite, to nema ni u jednoj zemlji na kugli zemaljskoj. Ali ja ću nastaviti da pokušavam. I spremna sam, do petka da imamo sastanke, u svakom trenutku - rekla je ona.

Ana Brnabić je na pitanje da li ju je iznenadilo kako su glasali predstavnici Grčke i nekih drugih zemalja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, rekla da je bila iznenađena.

- Ali mnogo više me je iznenadilo da smo mi imali narodne poslanike iz ove skupštine, koji su bili u Strazburu četiri dana, na ovako važnoj temi, a za reč se nisu javili. To je recimo Đorđe Stanković iz Srbije protiv nasilja. Četiri dana je bio tamo, građani su mu platili put, hotel, dnevnice, a čovek se nije za reč prijavio. Da kaže bar nešto u ime našeg naroda, Republike Srbije, Srba sa KiM. Oko toga da je neshvatljivo da se to radi bez formiranja ZSO, u trenutku kada Srbi na KiM nemaju osnovna ljudska prava - istakla je predsednica Skupštine.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike