Petković: Rode napadom na SL pokušava da prikrije odsustvo demokratije na KiM

08.04.2024

16:49

0

Srpska lista juče je saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM

Petković: Rode napadom na SL pokušava da prikrije odsustvo demokratije na KiM
Petar Petković - Copyright R.Z./ATAImages

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je danas ambasadoru Nemačke u Prištini Jornu Rodeu da je za žaljenje to što napadom na Srpsku listu "pokušava da prikrije svako odustvo demokratije i fer izbornih uslova na KiM" i postavio mu pitanje da li je video nemoguće uslove za referendum koji su stavljeni pred Srbe ili ga to ne interesuje.

Petković je, reagujući na izjavu Rodea da je, kako je naveo, žalosno i zabrinjavajuće što je Lista Srbija odlučila da ne učestvuje u glasanju o smeni albanskih gradonačelnika na severu KiM, napisao na mreži X da Rode nikada nije govorio o pritisku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na Srbe.

"Jedino je za žaljenje to što Vašim napadom na SL pokušavate da prikrijete svako odustvo demokratije i fer izbornih uslova na KiM! Nikada niste govorili o Kurtijevom pritisku na Srbe, podržali ste lažne gradonačelnike na severu i očigledno je da takvim Vašim stavom ih i sada podržavate. Gde ste to videli da se vodi opština sa 3,5 odsto glasova, sigurno u Nemačkoj niste videli!", istakao je Petković.

Rode je prethodno u izjavi koju su peneli mediji u Prištini ocenio kao "izuzetno žalosno i zabrinjavajuće" to što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje u glasanju za smenu gradonačelnika na severu KiM, dodajući da je to "jasan slučaj da se ponovo vrši pritisak na građane na severu da ne učestvuju u demokratskim procesima.

Srpska lista juče je saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM, jer je, kako je istakao predsednik SL Zlatan Elek, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Elek je istakao da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike