Srpska lista: Zapad ne vidi jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava Srba

08.04.2024

15:21

0

Lista je tako reagovala na izjavu Rodea da žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju za opoziv gradonačelnika

Srpska lista: Zapad ne vidi jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava Srba
Copyright Tanjug/Srpska lista

Srpska lista saopštila je danas da je, kao i srpski narod, razočarana stavom međunarodnih predstavnika, posebno stavom nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, koji zaslepljeni ljubavlju prema autoritarnom antisrpskom režimu Aljbina Kurtija ne vide sve jednostrane poteze Prištine kojima se sistematski krše prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ciljem konačnog etničkog čišćenja Srba sa vekovnih ognjišta. 

Lista je tako reagovala na izjavu Rodea da žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, kao i da je zabrinut zbog te odluke.

Kako se navodi Srbi su u najboljoj veri bili spremni da učestvuju u procesu smene lažnih gradonačelnika što su i pokazali potpisivanjem peticije u rekordnom roku i većem broju potpisa od potrebnih, ali da je Kurti osmislio takvu referendumsku proceduru koja je nemoguća i ne sprovodiva sa ciljem da se zadrže lažni gradonačelnici u foteljama.

Printscreen/YouTube/kanal10
Jorn Rode

 

Istovremeno, Srpska lista podseća ambasadora Rodea da je o svim preprekama i zamkama u pomenutom procesu bio detaljno i na vreme upoznat. 

"Šta su poštovani predstavnici Kvinte učinili da dovedu do deeskalacije situacije na terenu, kao što su obećali juna meseca u Evropskom savetu? Šta su uradili po pitanju poštovanja Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština? Da li su povučene ilegalno prisutne parapolicijske albanske jedinice sa severa Kosova i Metohije? Da li su odgovarali oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu? Da li su međunarodni predstavnici reagovali na otimanje srpskih crkava u Vinarcu, Gornjem Strmcu i Bogorodice Hvostanske? Da li su zaustavili neosnovni pravni progon i držanje u kazamatima viđenih Srba?", upitala je Srpska lista.

Otimanje srpske zemlje

Srpska lista se zapitala i šta su uradili po pitanju lažne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, po pitanju zabrane izbora, lekova, hrane, dinara, da li su zaustavili etnički motivisane napade na Srbe širom Kosova i Metohije.

"Da li su pozvali da se prestane sa lažnim optužnicama za ratni zločin protiv srpskih povratnika i časnih domaćina? Da li su ikada pozvali na kažnjavanje onih koji su pucali na Badnji dan u Stefana i Miloša Stojanovića? Šta su uradili kada je srpski narod Kurti nazivao fašističkom milicijom i bez ikakvih dokaza za skupštinskom govornicom targetirao Srbe i Srpkinje?", navodi se u saopštenju.

Dodaje i da kada su u pitanju lažni gradonačelnici, da li su kao što su govorili ostali dosledni u zahtevima da oni podnesu ostavke?

"Šta su uradili da olakšaju proces opoziva? Šta su uradili sa lažnim biračkim spiskovima na kojima se dodaju Albanci? Šta su uradili po pitanju etničke ravnopravnosti u biračkim odborima? Šta su uradili po pitanju pretnji koje su upućeni Srbima koji su potpisali peticije za smenu lažnih gradonačelnika? Na kraju, šta su uradili da Srbima život učine lakšim i boljim?", navodi Srpska lista.

U korist Srba ništa nije urađeno

Kako se dodaje na sva ta pitanja odgovor je tužan i sraman - NIŠTA, odnosno u korist Srba ništa, ali je, ističe se, nasuprot tome režim u Prištini "kažnjen"” tako što su dobili viznu liberalizaciju, podigli nivo saradnje sa NATO i čini se sve da dobiju članstvo u Savetu Evrope.

"Toliko o tome koliko je iskrenosti međunarodnih predstavnika o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiju koji jedinu iskrenu podršku imaju od naše države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Zato što su zaslepljeni 'demokratijom' režima u Prištini međunarodni predstavnici nisu spremni da uvide sve ove dokaze koji su za posledicu imali našu jasnu odluku da se ne učestvuje u igrokazima režima Aljbina Kurtija", navodi se u saopštenju.

Naglašava se i da po pitanju glasanja Srpska lista neće vršiti nikakav pritisak na Srbe, ali će videti koliko to Srba neki drugi njihovi miljenici mogu da uključe u ovaj proces.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike