Srpska lista poručila: Srpski narod neće učestvovati na popisu,to je poniženje za naš narod

05.04.2024

10:00

0

Kako se navodi ta odluka je doneta imajući u vidu višegodišnju represiju režima Kurtija nad srpskim narodom

Srpska lista poručila: Srpski narod neće učestvovati na popisu,to je poniženje za naš narod
sastanak srbi sa kim 24sedam 3 - Copyright 24sedam

Srpska lista poručila je danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu na Kosovu i Metohiji u organizaciji Kurtija, kojim želi da potvrdi svoj uspeh u proterivanju Srba.

Kako se navodi ta odluka je doneta imajući u vidu višegodišnju represiju režima Kurtija nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora.

- Učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo bi najveće poniženje za srpski narod u trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima -  navodi se u saopštenju.

Ističe se i da Kurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa nekakvim zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo tog procesa. Pozivanje na nekakvu pravnu obavezu i poruke koje su klasično zastrašivanje je krajnje licemerno od režima koji je pogazio sve pravne akte progoneći Srbe i neće uroditi plodom, navela je Srpska lista i dodala da više od 4.000 dana Srbi čekaju formiranje ZSO što je obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini, pa nikom ništa.

- Po kom zakonu se desetine Srba nalaze u kazamatima bez prava na pravično suđenje ili bar odbranu sa slobode? Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji je pucao i pokušao da ubije srpske dečake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin? - upitala je Srpska lista.

Istovremeno Srpska lista je pozvala i međunarodnu zajednicu da prestane da svojim ćutanjem podržava progon srpskog naroda i skriva se iza "razumevanja" i skromnih, anemičnih saopštenja.

- Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog čišćenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. godine do danas. Možda Kurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti - navodi se u saopštenju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike