Dva meseca od zabrane dinara na KiM: Srpkinja Stojanka kaže - Potrošila sam ono što sam imala, lekove ne mogu da uzmem!

01.04.2024

08:45

0

Meštanima Štrpca, kako vreme protiče, ova situacija pada sve teže

Dva meseca od zabrane dinara na KiM: Srpkinja Stojanka kaže - Potrošila sam ono što sam imala, lekove ne mogu da uzmem!
Copyright FOTO TANJUG/ STR/ bg

Situacija u opštini Štrpce, dva meseca nakon uredbe takozvane Centralne banke Kosova (CBK) o zabrani upotrebe dinara, sve je teža. Najviše poteškoća imaju stariji i socijalno ugroženi, a probleme u radu imaju i institucije koje se finansiraju iz budžeta Srbije.

Meštanima Štrpca, kako vreme protiče, situacija sa dinarom pada sve teže, a dodatno оtežava činjenica da nema srpske robe u prodavnicama, kao ni lekova srpskih proizvođača.

Svetozar Janićijević ističe za "Kosovo online" da je u teškoj situaciji, posebno jer ima suprugu o kojoj se stara i za koju ne može da nabavi lekove kao do sada u lokalnim apotekama.

- Vrlo je teško, imam ženu koja ne može sama da brine o sebi i prima kućnu negu. Imamo socijalna primanja i ja i ona. Vrlo je teško, nemamo para da odemo do administrativnog prelaza. Nadamo se boljem i  da će se nešto rešiti. U prodavnicama nema 90 odsto srpske robe, a za mene je najgore što nema lekova iz Srbije koje moja supruga koristi, već su to zamene iz Hrvatske, Slovenije, ali to nije to. Svaki doktor preporučuje da supruga uzima lekove koje je do sada koristila, pa moramo da idemo za Srbiju da bismo na recept podigli lekove - kazao je Janićijević.

Stojanka Davidović ističe da je u prethodnom periodu potrošila sav novac koji je imala i da nema mogućnosti da ode do najbližeg mesta u Srbiji da podigne novac.

- Treći mesec je otkako nemamo primanja ni ja ni sin. Potrošila sam ono što sam imala, a ne mogu da odem u Srbiju jer nemam čime. Lekove ne mogu da uzmem. Uzimam makedonske koje mogu, jer ko će da mi ih donese iz Srbije - kaže Davidovićeva.

Mita Đurinac ističe da je ova situacija posebno teško pala penzionerima.

- Da bismo otišli u Srbiju moramo da platimo taksi. Za nas penzionere to uopšte ne valja, ali ni za druge koji rade u prosveti, zdravstvu - kaže Đurinac.

Momčilo Staletović iz Berevca ističe da dinara nema, da nema ni srpske robe u prodavnicama, a ni lekova.

- Teško je jer moramo da putujemo do Bujanovca ili gde je najbliže, moraš da trošiš novac. A stari smo, ne možemo ništa. Srpske robe nedostaje, najpre nemamo "plazmu" za decu, a ni druge potrepštine, a najgore je jer nema novca, pa ne možemo ni da kupimo robu - kaže Staletović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike