Kurti "vršljao" i širio strah severom KiM bez dozvole! Oglasio se Euleks: Nije nam najavljena njegova poseta opštinama na severu!

04.04.2024

13:19

0

Kurti je juče nenajavljeno posetio četiri opštine na severu KiM, u pratnji više od 100 naoružanih specijalaca!

Kurti "vršljao" i širio strah severom KiM bez dozvole! Oglasio se Euleks: Nije nam najavljena njegova poseta opštinama na severu!
Aljbin Kurti - Copyright Kosovo onlajn/YouTube/Printscreen

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu i metohiji (EULEX) saopštila je danas da nije bila obaveštena da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti posetiti četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom.

Kurti je u sredu nenajavljeno posetio četiri opštine na severu KiM, u pratnji više od 100 naoružanih specijalaca, iako prema Rezoluciji 1244 specijalne jedinice Rosu ne mogu da dođu na sever KiM bez odobrenja Kfora.

- Ne, nismo bili obavešteni - odgovorila je pres služba Euleksa na pitanje da li ih je iko obavestio o poseti Kurtija opštinama Kosovska Mitrovica, Lerposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Na posetu Kurtija severu reagovali su i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i Srpska lista koji su tu posetu osudili.

Petković je naveo da je Kurti odlučio da podigne nove tenzije na severu KiM, uoči nastavka dijaloga u Briselu i da nema šta da traži tu.

- O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji - poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Iz Srpske liste su naveli da Kurtijev dolazak na sever KiM ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija.

- Zahtevamo da nadležne međunarodne organizacije reaguju na ovu očiglednu provokaciju i zahtevaju od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost - ističe se u saopštenju Srpske liste.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike