Petković poručio iz Brisela: Rekao sam - to što je Kurti uradio je nasilna odluka, i ukidanje dinara i ZSO

04.04.2024

13:09 >> 13:21

0

Delegaciju Beograda predvodiio je glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji se tim povodom obraća iz Brisela.

Petković poručio iz Brisela: Rekao sam - to što je Kurti uradio je nasilna odluka, i ukidanje dinara i ZSO
Copyright Tanjug/Video

U Briselu su danas nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine povodom odluke tzv. Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu.

Delegaciju Beograda predvodiio je glavni pregovarač i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji se tim povodom obraća iz Brisela.

Kako je rekao na početku delegacija Srbije opet je ukazala na težak položaj Srba na KiM.

- Snažno smo se založili za formiranje SZO. Prošlo je preko 4.000 dana od kako je Priština stavila potpis i to je njena obaveza...Kada je reč o predlogu rešenja, šta i kako dalje, kada je upitanju platni promet na KiM, ponovili smo naš predlog, dok sa druge strane nije postojala volja - rekao je Petković.

- Jednostrani potezi Kurtija ne mogu biti osnov za normalizaciju odnosa, niti može razgovor u Briselu da posliži za implementaciju jednostrane odluke Prištine prema srpskom narodu - dodao je.

Istakao je i da očekuje da će Lajčak za 10 - ak dana uputiti novi poziv, pa ćemo videti kako će se stvari razvijati.

- Imali smo direktni susret gde smo razgovarali o dinaru, ali pričali smo i o ZSO gde sam ja Bisljimiju rekao da je to njihova obaveza. Tako da, to što se odnosi na ZSO odnosi se na dinar i na sve što Kurti sporovodi u srpskim opštinama. Ovo što je on uradio je nasilna odluka, nije stvar kompomisa već prosto želje da protera Srbe sa KiM. Naš narod želi tamo da živi, da tamo funckionišu naše institucije te da vidimo šta još može da se uradi za naš narod - rekao je Petković.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike