Mali o pisanju crnogorskih medija: Svakakve gluposti smo čuli do sada, ali ove laži...

01.04.2024

09:47

0

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i svim globalnim izazovima, pokazali smo da je srpska ekonomija jaka, navodi Mali

Mali o pisanju crnogorskih medija: Svakakve gluposti smo čuli do sada, ali ove laži...
Copyright FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Ministar finansija Siniša Mali reagovao je na pisanje crnogorske "Vjesti" da Srbija i Bosna prepisuju program "Evropa sad" i demantovao je sve što su crnogorski mediji napisali.

 " Svakakve gluposti i izmišljotine smo čuli do sada, ali tolike gluposti i laži, kao one koje su danas objavile crnogorske „Vijesti“ u tekstu „Bosna i Srbija prepisuju program Evropa sad“ nisam skoro imao prilike da vidim. Republika Srbija od 2012. godine sprovodi sopstvenu odgovornu i ozbiljnu ekonomsku politiku i ima svoj ekonomski program, te nam nikakvo preuzimanje tuđih programa nije potrebno.

Uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i svim globalnim izazovima, pokazali smo da je srpska ekonomija jaka i uspeli smo da očuvamo makroekonomsku stabilnost, što potvrđuju i najkredibilnije finansijske institucije poput MMF-a i rejting agencija. Uspeli smo da smanjimo nezaposlenost na rekordno nizak nivo, da povećamo zaposlenost, da iz godine u godinu raste priliv stranih direktnih investicija, koji je samo u prošloj godini iznosio 4,5 milijardi evra.

Ekonomsku snagu Srbije možete da vidite i po tome što je vrednost BDP-a Srbije 2023. godine iznosila 69,5 milijardi evra, a svi zajedno na zapadnom Balkanu imaju manje. Albanija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, imaju više stanovnika nego Srbija, pa opet Srbija ima 69,5 milijardi evra BDP-a, a oni zajedno 67 milijardi. Srbija je lider i u privlačenju stranih direktnih investicija, s obzirom da dve trećine svih investicija u regionu zapadnog Balkana dolazi u našu zemlju, 63 odsto svih SDI. Sve to potvrđuje koliko je Srbija ekonomski snažna.

 

 

Naravno, Republika Srbija će nastaviti da vodi svoju odgovornu ekonomsku politiku, a uz sprovođenje programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“, završićemo planirani investicioni ciklus i ispuniti obećanje koje smo dali građanima Srbije da će do kraja 2027. godine prosečna plata u našoj zemlji biti 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra, i minimalna zarada takođe 650 evra. Javne finansije će ostati stabilne, a javni dug, neće preći 60 odsto BDP-a" - naglasio je Siniša Mali.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike