U Savetu bezbednosti UN ponovo bez rasprave o NATO bombardovanju SRJ

28.03.2024

20:19 >> 20:52

0

Ista sednica bila je zakazana i u ponedeljak, 25. marta, isto na inicijativu Rusije, međutim NATO bombardovanje SRJ nije stavljeno na dnevni red

U Savetu bezbednosti UN ponovo bez rasprave o NATO bombardovanju SRJ
Sednica SB UN - Copyright Profimedia

Ni u drugom pokušaju, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće raspravljati o 25. godišnjici Nato bombardovanja SR Jugoslavije, jer ni večeras nije bilo dovoljne podrške zemalja članica tog tela za usvajanje dnevnog reda.

Za raspravu o toj temi večeras je glasalo šest zemalja, dok je devet bilo protiv.

Ista sednica bila je zakazana i u ponedeljak, 25. marta, isto na inicijativu Rusije, međutim NATO bombardovanje SRJ nije stavljeno na dnevni red jer je to odbacilo 12 članica SBUN koje su bile uzdržane. Za održavanje sednice bile su samo Rusija, Kina i Alžir.

Dan kasnije, Rusija je zatražila održavanje nove sednice.

''Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji Natoa na Jugoslaviju. I posle dana žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom)", naveo je u sredu zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

Na sednici SB UN održanoj 25. marta na dnevni red nije stavljeno Nato bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano, a tri - Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za raspravu o toj temi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije danas da sednica verovatno neće biti održana jer je Francuska opet najavila da će tražiti dva proceduralna glasanja i dodao da je Rusija zapretila da će na svakoj sednici da priča o agresiji i da će svaku sednicu da koristi za proceduralno glasanje.

On je istakao da je Srbija želela da kaže istinu o agresiji i da je i dalje spremna da učestvuje kada i ako ta sednica bude zakazana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike