Vučević: Menja se pogled na NATO agresiju, nikada nećemo zaboraviti poginule

22.03.2024

12:01

0

Dodao je da je cilj agresije bila okupacija i oduzimanja dela teritorije Srbiji

Vučević: Menja se pogled na NATO agresiju, nikada nećemo zaboraviti poginule
Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da se četvrt veka od NATO agresije, Srbija priseća tih događaja sa tugom, ali i sa poštovanjem prema našim borcima i zaštitnicima otadžbine, kao i da se sve više u svetu menja pogled na NATO agresiju.

Ocenio je da je obaveza Srbije da ne odustane od odbrane Kosova i Metohije, odbrane istine i da nikada ne ugasi plamen slobode.

- Naša obaveza je da mislimo o Kosovu i Metohiji kao nečemu što je naše i što je pravedno i što pravedno može da se objasni putem činjenica. Istovremeno moramo da budemo politički zreo narod da sačuvamo našu državu i da nastavimo dalje da jačamo i da nikada ne odustajemo od istine i da se nikada ne ugasi plamen slobode - poručio je Vučević na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije posvećene 25 godina od Nato intervencije na SRJ.

On je istakao da je opstanak Srbije isključivo povezan sa verom u pobedu.

- Upornim, neprekidnim radom možemo da ostvarimo taj san. I to je jedini put i to moraju svi da znaju - istakao je Vučević.

Dodao je da je cilj agresije bila okupacija i oduzimanja dela teritorije Srbiji.

 

- I danas traje to besramno ubeđivanje da bi trebalo da se povinujemo i prihvatimo kako je to dobro i korisno za nas da se odreknemo dela svoje teritorije, da praktično izvršimo amputaciju sopstvenog tela. Nije to prvi put da nam tako savetuju. Tako su radili i kada je srpski narod doživeo progon iz Krajine, kada se desila Oluja i Bljesak, tako su govorili kada je više od 100.000 Srba moralo da napusti Sarajevo. Tako su nam svaki put govorili kada smo doživljavali nacionalnu katastrofu - istakao je Vučević.

On je naglasio da je jedna od posledica događaja iz 1999. da se Srbi i danas proganjaju na Kosmetu.

- Srbi su danas ugroženi na KiM i verovatno kada bi se svi pokupili u kamione i traktore što nam se ranije nažalost već dešavalo, svi problemi bi nestali i bili bi rešeni.  Naša obaveza je da mislimo o Kosovu i Metohiji kao nečemu što je naše i što je pravedno i što pravedno može da se objasni putem činjenica. Istovremeno moramo da budemo politički zreo narod da sačuvamo našu državu i da nastavimo dalje da jačamo i da nikada ne odustajemo od istine i da se nikada ne ugasi plamen slobode - naglasio je Vučević.

Vučević je rekao da je o onome što se dogodilo pre 25 godina sve više ljudi u svetu koji slobodno i objektivno sagledavaju činjenice.

On je naveo da je 24. mart 1999. bio dan kada se nad zemljom nadvila velika tuga, ali i smrt međunarodnog prava.

- Jasno je da je tada pravo poraženo, a pravda pogažena - naglasio je Vučević.

On je naveo da Srbija nikada neće zaboraviti stradalu decu, civile, vojnike i policajce.

- Ali nikada nećemo zaboraviti ni suze, strah i nevericu jer je napadnut narod koji je podneo milione žrtava za borbu za pravedniji svet“, kazao je Vučević.

NATO bombardovanje prelomni istorijski događaj

On je podsetio da je Nato bombardovanje SRJ bio prelomni istorijski događaj koji je bio uvod u ono sa čim se Srbija danas suočava.

- Sama agresija je predstavljala sunovrat pravde i morala i da je bila duboko nepravedna - rekao je Vučević.

On je dodao da je zbog toga važno da se mlađim generacijama prikaže suština tadašnje jugoslovenske krize, a zatim i razlozi zbog koji je 19 najmoćnijih zapadnih država napalo jednu suverenu državu.

- Bitno je da mlade generacije znaju da je tada počeo pogrom srpskog stradalnog  stanovništva na raspetom Kosovu i Metohiji. Od tada pa do dana današnjeg. I upravo ono što se dešavalo Srbiji i Crnoj Gori od 24. marta 1999. je ono što danas imamo kao rezultat - rekao je Vučević.

On je ocenio da su vojska i policija 1999. pružili snažan teroristima.

- Nikada nećemo dozvoliti da nas uvere da smo tada bili poraženi. Mi na bojištu nismo poraženi - ocenio je Vučević.

On je rekao da je Kosovo i Metohija iznad svih.

- To ne možemo da objasnimo onima koji se bave isključivo materijalnim činjenica. Oni zaboravljaju da našeg naroda ne bi bilo, ne tada, već kroz našu istoriju da smo svoj identitet gradili na pukom materijalizmu - naglasio je Vučević.

On je dodao da se Srbija seća užasa i stradanja naroda i kulturno istorijskog nasleđa još od vremena obnove srpske državnosti.

- Sećamo se i zagađenja od osiromašenog uranijuma koji su bez milosti i ikakve odgovornosti. Od početka Nato agresije očevici smo brojnih katastrofa koje su posledica politike sile i uverenja u sopstvenu nadmoć. Uverenja koje predviđaju večnu istinu, ali će pravda imati konačnu reč. Zato je obaveza svih nas da sačuvamo sećanje na naše saborce, naše prijatelje i najmilije koji su platili najveću cenu, da pamtimo njihove likove i dela i da mlade generacije to znaju - podvukao je Vučević.

Ceremonija otvaranja konferencije počela je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" i minutom ćutanja za žrtve NATO agresije.

Ova dvodnevna konferencija organizovana je od strane nezavisnog, neprofitnog udruženja "Beogradski forum za svet ravnopravnih", Kluba generala i admirala Srbije, SUBNOR-a Srbije, Asocijacija veterana vojnoobaveštajne službe Srbije i Fonda dijaspore za maticu. Događaju su prisustvovali ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasadori Kube, Irana, Države Palestine i drugi predstavnici diplomatskog kora. Prisustovao je i veliki broj domaćih i stranih gostiju, crkvenih velikodostojnika, generala, admirala i pripadnika Vojske Srbije, kao i predstavnika boračkih udruženja i ratnih veterana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike