Vučić na komemorativnoj akademiji: Dok sam predsednik Srbije, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova!

17.03.2024

18:15

0

Prošlo je 20 godina bez pravde za žrtve, kazne za zločince. Niko ne može da nam oduzme pravo na istinu - poručio je predsednik

Vučić na komemorativnoj akademiji: Dok sam predsednik Srbije, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova!
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji.

Komemorativna akademija održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu, a Dan sećanja na pogrom je počeo intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde".

- Danas ću govoriti o 17. martu, o nemoći srpske države, i nemogućnosti, uprkos junaštvu, srpskog naroda na KiM da se odbrani od albanske pošasti. Prošlo je 20 godina bez pravde za žrtve, kazne za zločince. Niko ne može da nam oduzme pravo na istinu - poručio je Vučić.

Vučić je kazao da se kada se okupljamo u ovakvim prilikama, da je to kao obaveza više, te da malo ko i obrati pažnju.

- Gotovo nikada se nismo dogovorili šta je to što nam je činiti u budućnosti. Govoriću o onome kroz šta danas prolazimo. Kada od zločina prođe 20 godina, postavlja se pitanje - a šta nam posle svega ostaje - pita predsednik.

On ističe da je istina svetlost bez koje bismo živeli u večnom mraku.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

- U svetu bez principa, ukopanom u rovove, istina je jedini bedem iza kojeg možemo da preživimo. I naravno da neće svi hteti da prihvate istinu. Ona nije prijatna, ne uljuljkuje u zaborav, ne može da se izbegne. Ona bode oči, zato je toliko i odbacuju - kazao je Vučić.

O Ukrajini

Ponovio je Šopenhauerovu misao da istina prolazi kroz tri faze, i da se mi sada nalazimo u drugoj - nasilničkom odbijanju iste.

- U Ukrajini je tako prekršen princip nepovredivosti državnih granica, a u Srbiji nije? Napad 19 država bez saglasnosti SB UN nije kršenje prava? Ceo svet skoči da brani Ukrajinu, pominju i Treći svetski rat, a kada Srbiji otimaju deo teritorije, onda ništa. I kada sve to kažemo, kada za Srbiju tražimo isto što drugi traže, napadnu nas da smo nasilni, da se naoružavamo i da smo večna pretnja - rekao je on.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Vučić je rekao da se pogrom nastavlja već 20 godina, i kazao je da ćemo uvek govoriti istinu, i ništa drugo osim istine.

- Pokušaću da kažem i šta se događalo iz nekog drugog ugla, koji ne može da opiše patnju svih onih koji su izgubili članove porodice. Istina glasi da zaboravljajući kontekst i 2004. promenu, pogrom se dešava samo tri godine posle "demokratskih promena". Onda dolazi do strašnih zločina, usred priče standardi pre statusa. Tobože, status se ne zna. A standardi su da kada izađu sa lažnom pričom o trojici albanskih dečaka, koje su u smrt navodno oterali Srbi, i što i danas ponavljaju u Prištini, tada se ubrzano prelazi sa standarda na status - kaže predsednik.

On je rekao da smo izgubili mnogo od 2008, pa sve do 2012. i 2013. godine.

- Gotovo pola sveta je priznalo nezavisnost Kosova. Gotovo nismo imali nikakvu šansu - dodao je predsednik. 

"Nezavisno Kosova Srbija nikada ne sme da prizna"

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

On je dodao da nezavisno Kosovo Srbija nikada ne sme da prizna.

- Moramo da pokažemo da smo ozbiljan partner onima na Zapadu koji su nas obmanjivali da neće kršiti međunarodno pravo, iako to nikada nisu ispunili. Danas Borelj izlazi sa tim da je godišnjica Ohridskog sporazuma koji nismo potpisali, ali nikada ne izlaze sa godišnjicom Briselskog sporazuma. Iz Ohridskog smo mi ponešto ispunili, a oni nisu ništa. Nikada naši partneri sa Zapada im ništa neće reći, jer je to njihovo čedo koje će da ljuljaju doveka. Ceo zapadni svet sa izuzecima priznaje nezavisno Kosovo. Mi danas možemo, kada vidimo da njihova reč i potpis ne vredi ništa, da kažemo da ne govore da smo se dogovorili već da je nametnuto. To je njihova volja, a ne volja Srbije i srpskog naroda. Mi ćemo biti uz svoj narod i nalazićemo načine da ga finansiramo i podržavamo, ma kako teško bilo. To je naša obaveza i dug. Naši partneri na Zapadu moraju da znaju da mogu da provode akcije kakve hoće, progone mene, prete hapšenjem, ali dok sam na mestu predsednika Srbije nikada nećemo prihvatiti rezultate ni Pogroma niti odluka o nezavisnosti Kosova, za nas je to deo suverene i nezavisne Srbije - poručio je predsednik.

O Banjskoj

Tanjug/Dopisnik KiM
 

Vučić je zapitao javnost da li zna zašto se Banjska dogodila.

- Zato što su lagali naš narod na KiM. Lagali su te momke koji su bili na barikadama. Što su obećali i potpisali. Ja sam ih lagao kada sam im obećao da ih neće juriti kao zečeve. Pa su ih onda jurili. Zamislite, neko je hteo da sačuva svoju kuću i slobodu. Ne boli mene to. Mene boli kada u Srbiji vidim one koji misle da dodvoravanjem takvima misle da mogu da urade nešto. Nisu oni napali, mene ili te momke zato što neke druge više vole. Ne, te druge preziru, već zato što hoće da slome Srbiju - rekao je predsednik.

On kaže da moramo poručiti svima: "Mnogo ste veliki i jaki, mi smo mali, ali tvrdi i čvrsti i snažni da vam nikada ne popustimo, da čast i obraz ne ukaljamo, i da znamo da je sloboda najveća vrednost od svega".

Obeleženo 20 godina od pogroma na KiM

Tokom prepodneva predsednik je ugostio učenike osnovnih škola sa Kosova i Metohije u Palati ''Srbija''.

Pre tačno 20 godina dogodio je strašan pogrom na Kosovu i Metohiji.

Tih dana je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom moralo je da napusti više od 4.000 Srba.

Poginulo je osmoro Srba i 11 Albanaca, povređeno više od hiljadu ljudi, a među njima i desetine pripadnika međunarodnih snaga.

Zapaljeno je ili teško oštećeno oko hiljadu srpskih kuća, 10 srpskih škola, domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije. Srbi su proterani iz Kosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Đakovice, Gnjilana, a po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo zapaljene sve povratničke kuće.

Povod za pogrom bila je nesreća u kojoj su se 16. marta trojica dečaka albanske nacionalnosti utopila u Ibru, u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu, za šta su Albanci optužili Srbe. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike