Vučić ugostio decu sa KiM: Hvala što ste danas ovde na godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva koji istom žestinom traje i danas

17.03.2024

09:09

0

Neki od njih su prvi put u Beogradu

Vučić ugostio decu sa KiM: Hvala što ste danas ovde na godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva koji istom žestinom traje i danas
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas učenike osnovnih škola sa Kosova i Metohije u Palati ''Srbija''. Oni su, u okviru obeležavanja 20 godina od pogroma Srba na Kosovu, došli u goste predsedniku Vučiću.

-Draga deco iz svih delova Kosova i Metohije, naše Srbije, dobrodošli. Hvala što ste danas ovde na 20. godišnjicu strašnog pogroma srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, koji istom žestinom traje i danas 20 godina kasnije. Čak ni metode ne menjaju mnogo uz istu sladostrasnu podršku onih koji su ih podržavali bombama 1999. godine, samo malo uvijenije u neku drugu formu. Hvala vašim roditeljima, nastavnicima, volite Srbiju, znate da je to vaša zemlja, da imate samo jedan glavni grad, a to je Beograd i nadam se da ste imali vremena da zavolite i druge delove svoje srpske otadžbine. Hvala svima iz Metohije koji ste danas ovde posle terora koji se nad vašim starijima provodio samo nekoliko dana unazad, hvala svima iz Sirinićke župe, Kosovskog pomoravlja, centralnog Kosova i vama iz junačke Banjske koju pokušavaju da proglase nekakvim mestom zla, ne znajući koliko su patnje i zla naneli našem narodu i na severu KiM, rekao je predsednik Srbije obraćajući se deci sa KiM.  

Tanjug/Video
 

 

-Netko beše Strahinjiću Bane... ima li kraćeg a potpunijeg opisa jedne ličnosti u istoriji svetske književnosti. Sve najlepše i najuzvišenije ljudske osobine koje jedan vitez i narodni vođa može da ima stalo je u te četiri reči. Neko za suprotnost ima "niko", sve što jeste neko nije niko. Dobrodošli draga deco, vi koji ste danas i te kako neko na našem slavnom Kosovu i Metohiji, vi ste neko uprkos željama onih koji su niko. Vi ste neko zbog toga kakvi ste, a oni su niko zbog svega što nisu. Baš zato što ste vi neko, opstajete svoj na svome, na našem Kosovu i Metohiju, samo kada je naše onda nije takozvano i kako je rekao patrijarh Porfirije, mi smo sa vama duhovno i molitveno, tako će uvek biti jer je Kosovo naša duhovna i državna kolevka, istakao je Vučić.

On je deci poželeo da dugo žive u zdravlju i veselju sa porodicama na našem Kosovu i Metohiji i da dolaze u Beograd, da vole Srbiju, baš onoliko koliko su se naši preci žrtvovali. 

-Zahvalite se roditeljima jer čuvaju naša ognjišta, a mi ćemo biti sa vama i nikada nećete biti sami, neka živi naša jedina Srbija, zaključio je predsednik Vučić.

Tanjug/Video
 

 

Anđela Milošević, učenica sedmog razreda OŠ "Banović Strahinja" iz Banjske se obratila u ime svih učenika.

-Moji vršnjaci i ja nemamo srećno detinjstvo, svakodnevno živimo u strahu. Nama nedostaje sloboda. Zahvalila bih se Kancelariji za Kosovo i Metohiju i predsedniku što su nas pozvali da obiđemo istorijska i kulturna mesta i zaboravimo na naše brige. Želela bih da predsedniku uručim crteže mojih vršnjaka u znak zahvalnosti što se svakodnevno brine za nas i našu budućnost na Kosovu i Metohiji, rekla je Anđela.

Tanjug/Video
 

Deca su potom uručila predsedniku poklon, crteže Kosova i Metohija i sliku, a predsednik je zatim njima uručio prigodne poklone.

- Pogledajte kako su divno nacrtali Srbiju, sa sve Goraždevcem, na belom delu naše zastave. Ima i Dečana i Banjske, a i sunca nad Kosovom i Metohijom. Cela Srbija u crveno, plavo, belom kao i Kosovo. Pošto predaja nikada nije bila opcija - rekao je predsednik.

Nakon posete predsedniku, deca će obići Hram Svetog Save, a uglas su na pitanje šta im se najviše do sada svidelo, rekli - zoološki vrt.

Decu je juče dočekao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Inače, oni su posetili tokom jučerašnjeg dana i beogradski zološki vrt. Neki od njih su prvi put u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike