Da se stane na kraj Kurtijevom teroru: Postavljene četiri montažne ekspoziture Poštanske štedionice (FOTO)

11.03.2024

11:30

0

Autor: 24sedam

Bili su onemogućeni da u svojim matičnim ekspoziturama na prostoru pokrajine podižu svoje plate, penzije, socijalna i sva druga davanja koja im uplaćuje država Srbija

Da se stane na kraj Kurtijevom teroru: Postavljene četiri montažne ekspoziture Poštanske štedionice (FOTO)
Copyright Tanjug/STR

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je Banka Poštanska štedionica tokom vikenda postavila na prostoru centralne Srbije četiri montažne ekspoziture u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare, kako bi svojim klijentima sa KiM omogućila kontinuitet u isplatama novčane gotovine, ali i obezbedila što bliži pristup blagajnama, bankomatima kao i ostalim bankarskim uslugama.

Kako se navodi to je urađeno jer su Srbi, usled jednostranih i protivpravnih poteza Aljbina Kurtija koji je od 1. februara ove godine zabranio upotrebu dinara i platni promet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, onemogućeni da u svojim matičnim ekspoziturama na prostoru pokrajine podižu svoje plate, penzije, socijalna i sva druga davanja koja im uplaćuje država Srbija, a koja su im neophodna za život i rad.

Tanjug/STR
 

Kancelarija podseća i da je u proteklih mesec dana, dva puta Priština zabranila ulaz dinarske valute na KiM, zbog čega su Srbi bili primorani, da zbog nestašice dinara, putuju čak i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, troše značajna sredstva na put, odsustvuju sa posla, ali i da se suočavaju sa brojnim drugim problemima.

- Ove montažne ekspoziture postavljene su na najbližim mogućim lokacijama od administrativnih prelaza, s obzirom na to da je takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo jedino izvodljivo. Novopostavljene ekspoziture Banke Poštanska štedionica, počevši od danas, biće na raspolaganju građanima svakog radnog dana i subotom od 9 do 17 časova - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da klijenti Poštanske štedionice u novoformiranim ekspoziturama mogu da obave sve bankarske poslove: isplate plata, penzija, socijalnih novčanih pomoći i ostalih primanja, zatim uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu, kao i druge bankarske poslove koji se inače redovno obavljaju u svim drugim ekspoziturama Banke. Pri tome će u svakoj montažnoj ekspozituri, uvek biti na raspolaganju po dvoje zaposlenih bankarskih radnika, a svaki objekat opremljen je i bankomatom Poštanske štedionice koji je u funkciji 24 časa, sedam dana u nedelji, za podizanje sredstava sa dinarskih računa klijenta.

Banke na točkovima

Banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će u skladu sa potrebama građana biti dostupne na ovim lokacijama. Kancelarija naglašava da Srbi koji su pogođeni ovim Kurtijevim antisrpskim merama, neće morati da putuju do ekspozitura u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vranju kako bi podigli svoja primanja, već će sve svoje prinadležnosti moći da obave u neposrednoj blizini administrativnih prelaza.

Postojeće ekspoziture Banke Poštanska štedionica koje se nalaze na severu Kosova i Metohije ostaju aktivne. Postavljanjem ekspozitura u blizini administrativnih prelaza, u postojećim teškim uslovima za Srbe sa KiM, omogućen je koliko toliko lakši pristup isplati dinara, bar u logističkom smislu. To tehničko rešenje je naravno samo privremenog karaktera, sve dok se ne uspostavi normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. "Beograd sve vreme, odlučno insistira i neprestano traga za pronalaženjem održivog rešenja u vezi sa nastavkom funkcionisanja platnog prometa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije, kako bi se urgentno rešio ovaj egzistencijalni problem koji pogađa 100.000 Srba na KiM", navela je Kancelarija. Na KiM je 1. februara na snagu stupila uredba prema kojoj je jedina valuta za gotovinsko plaćanje evro, što znači zabranu dinara. Ova uredba dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike