Jevtić: Situacija za Srbe na KiM nikada teža - međunarodna zajednica bi trebalo da pređe sa reči na dela i da preduzme akciju

11.03.2024

09:41

0

"Situacija je zbog ukidanja dinara svakim danom sve teža"

Jevtić: Situacija za Srbe na KiM nikada teža - međunarodna zajednica bi trebalo da pređe sa reči na dela i da preduzme akciju
Dalibor Jevtić - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji (KiM) je teža nego ikada, a pucnjava u selu Donja Bitinja u Štrpcu, na Zadušnice 9. marta posledica je ranijih nepostupanja pravosudnih organa koji nisu delovali na ranije napade na Srbe, kao što je bio slučaj pucanja na Miloša i Stefana Stojanovića na Badnji dan 2023. godine, izjavio je danas predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

On je za RTS rekao da će danas biti održan razgovor sa predstavnicima sela u kome se u subotu dogodila pucnjava a da će sutra biti sednica Odbora za bezbednost, odakle će glavno pitanje biti upućeno međunarodnoj zajednici i šta će ona, odnosno Euleks, KFOR i predstavnici Kvinte, uraditi povodom najnovijeg napada u Štrpcu.

- Trenutna situacija na Kosovu je rezultat politike režima u Prištini. Odlukom o ukidanju dinara u pokrajini Srbima se šalje poruka da nisu dobrodošli i da bi trebalo da napuste ove prostore - rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima situacija je zbog ukidanja dinara svakim danom sve teža,  ispred banaka i pošta su redovi za plate i penzije a rešenja nema jer ga režim u Prištini ne želi. 

Time se, dodao je Jevtić, utiče na dalje iseljavanje Srba a kako je naveo srpska zajednica ne očekuje ništa od vlasti u Prištini, već od međunarodne zajednice.

- Pitanje je da li će međunarodna zajednica učiniti nešto da se spreči humanitarna katastrofa koja je na početku. Međunarodna zajednica bi trebalo da pređe sa reči na dela i da preduzme akciju - rekao je on.

Istakao je da je za Srbe na KiM veoma značajna podrška koju dobijaju iz Beograda, da im to uliva nadu u opstanak i da će se nepovoljni procesi koji sada traju usporiti i zaustaviti.

Dodao je da im ne pomaže i nije im potrebno to što opozicija u Srbiji izriče iste stavove kao i Aljbin Kurti, već im je potrebno jedinstvo u Srbiji.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike