Smišljaju kako da naštete srpskom narodu: SMS poruke tzv. Centralne banke Kosova nova provokacija

05.03.2024

11:20

0

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković rekao da je ovaj potez prazno spinovanje

Smišljaju kako da naštete srpskom narodu: SMS poruke tzv. Centralne banke Kosova nova provokacija
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković izjavio je danas da su SMS poruke koje je centralna banka u Prištini juče slala Srbima na KiM da otvore račune za uplate u evrima još jedna u nizu provokacija koje se iz dana u dan smišljaju kako bi se nanela šteta srpskom narodu na KiM da on, pod silom ili drugim vrstama pritisaka, napusti pokrajinu.

Anđelković je za Tanjug rekao da je ovaj potez prazno spinovanje u kom tzv. centralna banka Kosova svesno dovodi srpski narod na KiM u situaciju da oni ne mogu da funkcionišu i da nemaju od čega da plate osnovne stvari za život. Govoreći o situaciji na KiM, Anđelković je podsetio da je juče uhapšen još jedan Srbin u Severnoj Mitrovici zbog navodnih ratnih zločina i naveo da uhapšeni Srbi provedu po godinu, dve u pritvoru i da se to najčešće završi oslobađujućom presudom, ali da je to upropašćen život.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Kada je reč o današnjem sastanku specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa glavnim pregovaračem prištine Besnikom Besljimijem, Anđelković podseća da Besljimi nije hteo da ide na sastanak u Brisel na kom je trebalo da se razgovara o ukidanju dinara na KiM.

- Ja, nažalost, ne očekujem neki pozitivni rezultat ni od tog sastanka, tako da će se to nastaviti kao jedna vrsta pritiska i provokacija prema srpskom narodu kako bi se on svakog dana uznemiravao - kaže Anđelković.

Ističe da je prošlo 11 godina od odluke da se formira ZSO i podseća da je u mapi puta, koja je u Ohridu dogovorena, odlučeno da je prva stvar formiranje ZSO, a da su kasnije iz Brisela rekli da ne treba da se čeka šta je prvo ili drugo, nego da se paraleleno sprovode dogovorene stvari iz Ohrida. Ukazuje da je čak i u tim uslovima Beograd povukao odgovarajuće poteze kada je reč o tablicama, a da u međuvremenu nemamo nikakav pomak sem nekih reakcija iz Vašingtona i iz Brisela da treba da se formira ZSO.

- Jasno je da Kurti to ne želi da sprovede, i ukidanje dinara je u stvari da se ukine ono što bi ZSO trebalo da finansira. Beograd može da finansira ZSO, a jedan od važnih zadataka ZSO je da finansira provetne ustanove, domove zdravlje i sve ono od čega zavisi život Srba na KiM - istakao je on.

Napomenuo je da je stabilnost u Srbiji, stabilna Vlada i podrška građana Srbije koja je dobijena na prethodnim izborima važna i zbog KiM i zbog Republike Srpske, ali pre svega zbog ekonomske stabilnosti i razvoja, jer, prema njegovim rečima, ukoliko država nije ekonomski razvijena, onda ona nema dovoljnu moć da ima jaku policiju, vojsku, da pomogne svojim građanima, ali i nema dovoljno uticaja da od članica Kvinte traži ono što joj pripada. Odgovarajući na pitanje zašto je pokret za državu i narod, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, važan u odbrani KiM, Anđelković je rekao da je u trenutku u kom se Srbija nalazi, uz sve pritiske vezano za KiM, Republiku Srpsku, sankcije prema Rusiji i odnos prema Kini, važno da velika većina građana Srbije ima poverenja u vlast.

- U tom pokretu treba da budu sve one snage kojima je Srbija i građani Srbije na prvom mestu, koji ne funkcionišu na mejl iz Brisela ili neke druge ambasade, već funkcionišu onako kako to građani Srbije očekuju da im bude bolje i kako očekuju građani Srbije da se štiti srpski narod na KiM i RS, i pre svega da se očuva mir - smatra Anđelković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike