Zakazana konstitutivna sednica Skupštine!

08.03.2024

11:31

0

Na dnevnom redu izbor predsednika parlamenta

Zakazana konstitutivna sednica Skupštine!
Ilustracija - Copyright RTS 2 printscreen

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena u ponedeljak 11. marta, a na dnevnom redu je izbor predsednika parlamenta.

Sednicu je zakazao predsedavajući Stojan Radenović, nastariji poslanik, sa početkom u 11.00 časova.

Predsedništvo SNS donelo je u sredu odluku da kandidat za predsednika Skupštine bude Ana Brnabić.

Predsednik Srbije i član Predsedništva SNS Aleksandar Vučić izjavio je tada da ćeBrnabić sada biti na drugoj najvažnijoj funkciji u Srbiji i da će imati mnogo toga da pokaže.

Posle objavljivanja kandidature Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, kao i da Srbija nema vremena za gubljenje, da mora što brže da se nastavi rad, skupština konstituiše do kraja i da se formira vlada.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.

Foto:24sedam
 

Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu, a poslanici dela opozicije zakletvu su položili u holu.

Za ponedeljak je najavljeno razmatranje samo druge tačke, odnosno izbor predsednika, a u nastavku konstitutivne sednice treba da se izaberu potpredsednici, da se imenuje generalni sekretar, izaberu članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika parlamenta, a u tome mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata.

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.

Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike