Vesić raskrinkao licemernu opoziciju: Ovako žele da zaustave razvoj Srbije i to uz pomoć stranaca!

07.02.2024

11:35

0

Rezolucije EP nisu obavezujuće - podvukao je Vesić

Vesić raskrinkao licemernu opoziciju: Ovako žele da zaustave razvoj Srbije i to uz pomoć stranaca!
Goran Vesić - Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Pojedini opozicioni poslanici otvorenim pozivom međunarodnim institucijama, odnosno Evropskom parlamentu, da se meša u unutrašnje stvari Srbije, zapravo traže da stranci, poput Viole fon Kramon, umesto građana Srbije, odlučuju ko će biti na vlasti u našoj zemlji, izjavio je danas član Predsedništva SNS Goran Vesić

Vesić je, gostujući na TV Pink, pojasnio da Evropski parlament u političkom sistemu EU ima skromnu ulogu i da to telo nema pravo da predlaže zakone, te dodao da rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće ni za zemlje članice Evropske unije.

Kada je Srbija u pitanju, podsetio je da je Evropski parlament u poslednjih nekoliko godina doneo rezolucije koje nisu izazvale veću pažnju javnosti, jer se, kako kaže, tajkunski Šolakovi mediji time nisu mnogo bavili. 

Nabrojao je da je u martu 2022. godine doneta Rezolucija EP kojom je Srpska pravoslavna crkva optužena za raspirivanje napetosti na Balkanu i označena kao uzročnik ratova, a da je 6. jula 2022. doneta Rezolucija EP o Kosovu (KiM) u kojoj se pet članica EU poziva da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, što se tražilo i od Srbije.

- Nisu tom rezolucijom ubedili ni Srbiju, a ni pet članica Evropske unije i toliko o uticaju - rekao je Vesić.

U septembru 2022. godine, dodao je, Evropski parlament je doneo Rezoluciju u kojoj se traži da se obustave pristupni pregovori sa EU ako Srbija ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji. 

Zatim je, naveo je Vesić, 17. januara 2023. godine doneta Rezolucija EP kojom se poziva da EU prekine pristupne pregovore sa Srbijom zbog saradnje sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a u maju iste godine Rezolucija EP o Kosovu i Srbiji u koju je ubačen amandman u kome se od vlasti u Srbiji traži detaljna istraga o stravičnom ubistvu u školi “Vladislav Ribnikar”!? 

Opozicionari se klanjaju antisrpskim evroparlamentarcima

U oktobru 2023. godine, EP je doneo Rezoluciju kojom se poziva EU da se prekinu pregovori sa Srbijom i ukinu pretpristupni fondovi zbog događaja u Banjskoj.

- Za Vladu Srbije, svaka rezolucija i mišljenje bilo koje evropske institucije je značajno i mi ćemo to uvek sa uvažavanjem pročitati, ali kao što sam rekao, rezolucije EP nisu obavezujuće - podvukao je Vesić.

On je rekao i da je deo opozicije ponašanjem na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije pokazao da ne poštuje sopstvenu zemlju, nastavljajući politiku destabilizacije koju vodi godinama, a kojom pokušava da zaustavi razvoj naše zemlje i prikaže je kao politički i ekonomski nestabilnu sa ciljem da dođu na vlast. 

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Konstitutivna sednica je, kaže, svečana sednica koja počinje polaganjem zakletve poslanika, koje su građanke i građani Srbije birali glasajući za njihov politički program, da ih predstavljaju u parlamentu i koji se obavezuje pred zastavom i grbom svoje države. 

Zakleli se Šolaku umesto Srbiji

Imali smo scenu da je deo poslanika odbio da se zakune u skupštinskoj sali, već su se zakleli Šolaku u televizijskom prenosu na njegovim medijima, čime su pokazali da ih Srbija apsolutno ne interesuje - rekao je Vesić.

Naveo je da se juče na društvenim mrežama mogla videti “histerija” predstavnika opozicije koji slave to što je u rezoluciji, između ostalog, pomenuto da EP traži da se ukinu pristupni fondovi koje Srbija koristi u svom procesu priključenja EU. 

Opozicija želi da zaustavi razvoj Srbije

Istakao da je da i građani treba da znaju da predstavnici opozicije time, između ostalog, traže da se ne gradi pruga Beograd‒Niš, koja se gradi od pretpristupnih fondova EU.

- Kada opozicija kaže ‘ne dajte pare Srbiji’, to znači da traže da se ne rekonstruiše pruga Beograd‒Bar, odnosno deonica od Valjeva do Vrbnice, da se ne izgradi autoput Niš‒Merdare koji takođe finansiramo zajedno sa EU, da se zaustave radovi na rekonstrukciji pruge Niš‒Dimitrovgrad, da se ne gradi železnička obilaznica oko Niša, da se ne grade deponije u gradovima širom Srbije koje radimo zajedno sa EU, da se ne realizuje pomoć za lokalne opštine u iznosu od 270 miliona evra za 145 opština… - naveo je Vesić i dodao da opozicija time traži da se zaustavi razvoj Srbije.  

FOTO TANJUG/ MGSI/ Predrag Mitić
 

On je rekao i da onakvom ponašanju dela opozicije nije mesto u skupštini, gde su psovali Stojana Radenovića koji je kao najstariji poslanik vodio konstitutivnu sednicu, a koji je jedan od najboljih matematičara na svetu.

- Šta je Stojan Radenović nekome od njih kriv? To što je ostao u Srbiju? Kriv im je zato što je na listi SNS. Da je slučajno na njihovoj listi, slavili bi ga kao Alberta Ajnštajna, ali pošto je na listi SNS, onda ga treba psovati - rekao je Vesić. 

Srbija ima veći BDP nego Albanija, BIH, Crna Gora i Severna Makedonija zajedno! 

Naveo je da je takvo ponašanje opozicije posledica ekonomskog razvoja Srbije jer, kako kaže, deo opozicije predvođen Draganom Đilasom očigledno razume da Srbija ekonomski napreduje.

- Oni traže da se Srbiji ukine novac jer veruju da će, ako Srbija ekonomski stane, narod biti nezadovoljan kako bi mogli da dođu na vlast - rekao je Vesić.

Istakao je da Srbija ekonomski napreduje i da je ukupan bruto domaći proizvod naše zemlje prošle godine iznosio 69,5 milijardi evra, dok je bruto domaći proizvod Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije zajedno bio 67 milijardi evra.

Takođe, naveo je da izvoz Srbije iznosi 55 odsto čitavog izvoza sa Zapadnog Balkana, kao i da je naša zemlja privukla 63 odsto svih investitora na Zapadnom Balkanu. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike